Det här är anledningarna till varför du borde äta mer kanel!
Kanel kan användas till mer än julgröt, och passar även bra till frukt, bröd, bakverk och desserter. Och du kanske borde testa att använda lite mer av denna krydda?
Forskning visar att det gamla rådet där kanel ofta nämns som ett mirakelmedel faktiskt har något för sig.
Genom en rad vetenskapliga studier som diskuterats på webbplatsen Healthline har kryddan som varit en populär medicin sedan antikens Egypten visat sig ha en rad dokumenterade hälsofördelar.
1. Ökar ämnesomsättningen
Den distinkta lukten och smaken av kanel beror på kryddans mycket höga halt av kanelaldehyd.
Forskare tror att det är denna aktiva ingrediens som står för de flesta av kanelens positiva effekter på ämnesomsättningen och de många hälsofördelarna.
2. Rik på antioxidanter
Antioxidanter skyddar din kropp från oxidativ skada orsakad av fria radikaler.
Kanel kan avsevärt öka antioxidantnivåerna i blodet, samtidigt som den minskar nivåerna av markörer som används för att mäta inflammation, såsom C-reaktivt protein
Antioxidanteffekterna av kanel är så kraftfulla att kanel till och med kan användas som ett naturligt konserveringsmedel
3. Har antiinflammatoriska egenskaper
Inflammation hjälper din kropp att reagera på infektioner och reparera vävnadsskador. Men om det blir kroniskt och inflammationen är riktad mot din egen kropp, så är inflammation ett hälsoproblem.
Kanel kan vara till hjälp i detta avseende. Studier visar att kryddan, som är så rik på antioxidanter, även har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper
4. Kan skydda mot hjärtsjukdomar
Kanel minskar risken för hjärtsjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken i världen. Detta både genom att minska triglycerid- och totalkolesterolnivåer, som är två kända riskfaktorer för hjärtsjukdomar.
Kanel har också visat sig minska blodtrycket när den konsumeras konsekvent i minst 8 veckor
6. Hjälper till att sänka blodsockernivåerna
Kanel är också känt för att sänka blodsockret. För det första har kanel visat sig minska mängden socker som kommer in i blodomloppet efter en måltid, och för det andra kan en förening i kanel efterlikna effekterna av insulin och därmed förbättra upptaget av socker i cellerna
Den effektiva dosen för att uppnå effekt på blodsockret är vanligtvis runt 0,5–2 tsk. kanel per dag
7. Kan ha gynnsamma effekter på Alzheimers och Parkinsons
Neurodegenerativa sjukdomar kännetecknas av progressiv förlust av struktur eller funktion i nervceller. Alzheimers och Parkinsons sjukdom är två av de vanligaste neurodegenerativa sjukdomarna.
Vissa föreningar som finns i kanel verkar hämma uppbyggnaden av ett protein som kallas tau i hjärnan, vilket är ett av kännetecknen för Alzheimers sjukdom.
En studie från 2014 på möss med Parkinsons visade att kanel hjälpte till att skydda nervceller, normaliserade signalsubstansnivåer och förbättrade motorisk funktion.
8. Kanel kan skydda mot cancer
Det finns mycket forskning om huruvida aktiva substanser i kanel kan användas i förebyggande och behandling av cancer. Djurstudier tyder på att kanel minskar tillväxten av cancerceller och bildandet av blodkärl i tumörer, och till och med verkar vara giftigt för cancerceller och orsaka celldöd.
Det behövs dock mer forskning för att utvärdera de potentiella cancerförebyggande och anti-cancereffekterna av kanel hos människor.
9. Kan förebygga bakterie- och svampinfektioner
Kanelaldehyd, som är en av de viktigaste komponenterna i kanel, kan vara till nytta mot olika typer av infektioner.
Studier visar att kanelolja kan hjälpa till att döda vissa typer av svampar som orsakar luftvägsinfektioner. Kanel kan också hämma tillväxten av vissa bakterier, inklusive de fruktade bakterierna Listeria och Salmonella.
De antimikrobiella effekterna av kanel hjälper till att förhindra karies och minska dålig andedräkt
10. Kanel skyddar mot virus
Studier tyder på att kanel kan hjälpa till att skydda mot vissa virus. Bland annat verkar det som att aktiva substanser i kanel kan vara till nytta mot HIV-1.
Det finns också studier som tyder på att kanel även kan skydda mot andra virus, som olika influensavirus