10 saker som alla vuxna bör lära sina barn – för barnens egna säkerhet

Annons

Det här är bra tips till alla föräldrar där ute!

Våra barn är vår framtid. Som förälder är ens barn det bästa man har i livet och man vill göra allt för att skydda dom.

Tyvärr är det inte alla som vill våra barn väl och det är därför viktigt att vi vuxna lär våra barn hur man ska göra för att undvika farliga situationer och hur man ska agera ifall vissa situationer skulle uppstår.

För att vi ska kunna lära våra barn så krävs det att vi vuxna lär oss först. Här har vi tio saker som alla vuxna bör lära sig – för att sedan lära sina barn.

Avslöja inte barnets namn

Undvik att skriva ditt barns namn på hans eller hennes personliga tillhörigheter. Fäst inte namnet på deras ryggsäck ifall den skulle komma bort. Skriv inte namnet på lunchlådan eller på termosen. Ditt barns saker ska inte avslöja privat information till främlingar.

När man tilltalar ett barn med deras namn så får barnet förtroende för personen, även om det är en främling. Det kan i sin tur leda till en farlig manipulation.

Det är en mycket bättre idé att skriva ditt telefonnummer på barnens tillhörigheter – om något skulle komma bort eller bli stulet så är det mycket mer användbart än ditt barns namn.

Annons

Spring ifrån bilar i motsatt riktning

Vi lär våra barn att inte kliva in i främlingars bilar och det är oerhört viktigt. Men en ny regel som ditt barn borde lära sig: om en bil närmar sig, försöker följa efter eller människor i bilen försöker få din uppmärksamhet, då bör du springa snabbt i motsatt riktning mot fordonets rörelse. Detta hjälper dig att köpa tid för att ringa efter hjälp.

Skaffa ett ”familjelösenord”

Om någon säger till ditt barn, ”Kom med mig. Jag tar dig till mamma och pappa!” så bör du lärt barnet att fråga vad föräldrarna heter. Men det räcker inte där, fråga även efter familjelösenordet.

Hitta på ett familjelösenord för nödsituationer, till exempel om du behöver fråga en bekant om att hämta ditt barn från dagis eller skola. Använd någonting som är oväntat och inte är lätt att lista ut.

Annons

Om den vuxna inte frågar eller inte kan familjelösenordet vet barnet att man inte ska följa med.

Installera spårningsappar

Är ditt barn tillräckligt gammal och har fått sin första mobiltelefon så installera en spårningsapp på barnets telefon. Tack vare mobilens GPS-funktion så kan du övervaka ditt barn och se exakt var dom befinner sig. Det går även att se batterinivån på telefonen.

Du kanske tycker det känns fel att installera en sådan app på telefonen, men det kan vara avgörande om ditt barn skulle försvinna.

Bär en klocka med en nödknapp på

Idag finns det flera prylar med inbyggda ”nödknappar” på. Anslut klockan, nyckelringen, armbandet eller medaljongen till en speciell mobilapplikation. Om barnet trycker på knappen så larmas föräldrarna eller polisen. Det går även att se var barnet håller hus genom GPS-funktionen.

Annons

Skrik ”Jag känner inte honom/henne!”

Lär ditt barn att om någon främling skulle komma fram och försöka ta med en, så är det mer än okej att uppträda ”dåligt”. Bit, sparka, klappa och gör allt för att få uppmärksamhet även om situationen känns läskig. Ditt barn bör också skrika ”Jag känner inte honom / henne! Han / hon vill ta mig härifrån!”.

Lär ditt barn att avbryta samtal och hålla avstånd

Ditt barn borde lära sig att han / hon inte är skyldig till att prata med främlingar. Om samtalet varar längre än 5-7 sekunder är det bäst att lämna och gå till en säker plats. Under samtalet bör ett barn alltid stå på ett avstånd på 7-8 meter från en främling. Om en främling då försöker närma sig så är det viktigt att ta ett steg tillbaka. Öva den här situationen med ditt barn och visa hur långt ett sådant avstånd är och nämn hur viktigt det är att följa oavsett vad.

Undvik att dela hissen med främlingar

Lär ditt barn att vänta på hissen med ryggen vänd mot väggen för att kunna se om någon närmar sig. Om det är en främling eller någon som inte är bekant, så lär ditt barn att komma på en ursäkt varför han eller hon inte åker med i hissen om det skulle behövas.

Det bästa alternativet kan vara att låtsas ha glömt något eller att gå och kolla brevlådan. Om personen fortsätter vara inbjudande till att följa med i hissen så kan ditt barn vänligt svara: ”Mina föräldrar säger att jag bara får åka hiss ensam eller med våra grannar”.

Lär ditt barn att om en främling försöker dra in honom / henne i hissen så använd all våld som går och att det är viktigt att kämpa, skrika och bita tills någon annan vuxen kommer till räddning.

Inte låta främlingar veta att deras föräldrar är borta

Förklara för ditt barn att om någon ringer på dörren och det inte går att se någon genom kikhålet eller att ingen svarar på ”Vem är det?” så ska han eller hon inte öppna dörren. Inte ens den minsta lilla biten för att kolla efter vad som händer.

Ett barn ska heller aldrig säga att föräldrarna inte är hemma – inte ens om främlingen hävdar sig vara vän med föräldrarna eller om det är en hantverkare som ska komma in och jobba. Om en främling är mycket ihållande och börjar försöka bryta sig in måste barnet ringa sina föräldrar eller någon annan vuxen omedelbart.

Undvik att träffa personer i verkliga livet som man pratat med på nätet

Varna ditt barn och säg att i dagens värld kan brottslingar hitta sitt byte via internet. Om någon på internet säger att det är ”grannen Mikael”, så är den här personen inte nödvändigtvis den 10-årige pojken han påstår sig vara. Internet kan utsätta oss för farliga individer.

Det är därför viktigt för ditt barn att komma ihåg att aldrig lämna ut sitt telefonnummer, namn eller adress genom nätet. Inte heller skicka massa bilder på sig själv till människor man inte känner.

Ditt barn ska alltid avböja inbjudningar till personliga träffar i verkligheten.

Hjälp till att sprida den här informationen vidare. Om vi vuxna lär oss det här kommer vi bli jättebra lärare till våra barn.

Sponsrat innehåll

Andra läste även