Det här bör ni tänka på innan ni köper årets gran!

Hösten kom lika snabbt i år igen och det börjar bli allt kyligare om mornarna. Julmusten har börjat dyka upp i butikerna och julen närmar sig med stormsteg. Om bara några veckor så är det många som börjar ta in julgranarna.

Julen är för många av oss det bästa som sker på hela året. Det är en tid vi får spendera tillsammans med vänner och familj. God mat står på bordet och våra hem förvandlar vi om till helt magiska platser med julpynt så som julstjärnor, halmbockar och tomtar. Listan går att göra lång om man vill.

Visst är det fint på julen, men något som vi inte vill invaderas av är oinbjudna gäster och nu pratar vi inte om enskilda familjemedlemmar som kanske är oartiga utan vi pratar om små insekter.

För många människor tror att insekter inte är ett bekymmer på vintern, men med lite otur så kan det vara det. Precis som andra djur så letar insekter också efter varma trevliga platser där de kan boa in sig.

När insekter kommer in i ett varmt rum så vaknar de till liv. Det är en sak som många människor kanske inte tänkt på. Om du har en plastgran behöver du inte oroa dig, men om du precis som många andra föredrar en levande gran finns det vissa saker som du kanske bör lägga märke till.

För tusentals familjer är det en kär tradition att köpa en julgran. Det är någonting speciellt med att ha en levande gran i hemmet. Inte nog med att de är fina så luktar de även gott.

Men en grej som många kanske inte tänkt på: de fungerar också som ett hem för ett antal olika typer av insekter varav många är vilande ute i kylan medan när de kommer in i värmen i våra vardagsrum så vaknar de gärna till liv igen.

Några av de vanligaste förekomsterna i granarna är bladlöss. De är små, svarta eller bruna baggar.

Enligt en amerikansk studie så finns det uppemot 20 000 småkryp som håller till och bor i varje gran. Forskarna hittade dessutom 400 olika sorters insekter, skriver Expressen.

Vanligtvis så rör det sig om olika spindlar, kvalster, löss och andra termiter. Men det finns även olika skalbaggar, så som jordlöpare som lever på att äta små löss i granen.

Till största del är djuren ofarliga för oss. Men Charlotte Jonsson som är biolog och insektsexpert på Naturhistoriska riksmuseet har berättat till Amelia hur man slipper krypen:

– Ge granen lite karenstid innan du tar in den. Ställ den i ett garage, ett förråd eller i något annat utrymme som är lite varmt under natten och låt krypen vakna där. Sedan skakar du granen rejält innan du tar in den på riktigt, då faller de flesta djuren av, säger Charlotte Jonsson till Amelia.

När du sedan har granen inne så var flitig med att använda dammsugaren. Dammsug gärna regelbundet runt granen och julgransfoten. Gör du det så håller du rent från barr på golvet och samtidigt kommer du även suga upp några insekter som har bestämt sig för att gå på upptäcktsfärd.

Se klippet här nedan.

DELA gärna denna artikel vidare med dina vänner!