”Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen”, brukar man säga. Men nu är det i och för sig inte äpplen det handlar om, och visserligen ska man aldrig jämföra äpplen med päron. Men vi tänker tänja lite på gränserna och göra det ändå!
Frukt och grönt är en oerhört viktig balans för kroppen när det kommer till ens kost. Och just päron har visat sig att verkligen vara superviktig! Och att det dessutom är gott kan vi inte se annat som en enda stor bonus bara!
Vi har listat fem viktiga fördelar som förhoppningsvis kommer att få dig till att överväga att åtminstone äta ett päron om dagen. Vi kan lova att du kommer att märka en förändring!
1. Starkare immunförsvar
Päron är fulla av antioxidanter som C-vitamin och koppar. Dessa antioxidanter bättrar på ditt immunförsvar avsevärt, vilket också ger ett bättre skydd mot sjukdomar. Och om du ändå skulle bli sjuk så kan päron faktiskt också hjälpa dig att bli frisk snabbare. Så tryck i dig päron om du är sjuk!
2. Päron är bra för hjärtat och blodkärlen
Att päron är bra för hjärtat och blodkärlen beror på fruktens fibrer. De kan sänka både kolesterolet och blodtrycket, har studier visat.
3. Lägre risk för diabetes
Förutom fiber innehåller päron också flavanoler och anticider. Studier har visat att dessa tre ihop minskar risken för typ 2-diabetes och ska bero på deras förmåga att öka insulinresistensen. Detta gör det lättare för kroppen att ta upp insulin och glukos i blodomloppet.
4. En friskare hud
Vem eftertraktar egentligen inte att ha en friskare och mer glänsande hud? Du kan glömma det där med krämer och masker och allt vad det heter – ät bara mer päron istället! Fibrerna i päron ser till att blodsockernivån håller sig på en mer stabil nivå, vilket i sin tur leder till att kollagen i huden inte skadas. Päron ska dessutom hjälpa mot rynkor. Frukten innehåller också mycket antioxidanter som C- och K-vitamin och koppar som alla ser till att huden håller sig frisk. Med andra ord kommer din hud att se yngre och friskare ut!
5. Bra för tarmfloran
Ett normalstort päron innehåller cirka 20% av vårt dagliga behov av fibrer, som är väldigt bra för matsmältningssystemet. Fibrerna i päron förhåller sig oförändrade när de passerar igenom matsmältningsapparaten. Den stora fördelen är att det ger näring åt de friska tarmbakterierna och rengör samtidigt tarmarna från insidan. Päron kan också fungera som ett milt laxermedel som kan hjälpa mot förstoppning.
Vet du någon som behöver äta mer päron? Eller vet du kanske någon som bara ÄLSKAR päron och frukt? Glöm då inte att dela artikeln!