5-sekundersregeln: är det sant eller en myt? Äntligen ger forskare oss svaret

Många har använt sig av ”regeln”, men stämmer den verkligen? Nu har vi svaret!

Många av oss har försökt gå och äta lite utsökt mat, bara för att efteråt stått storögda och tittat på måltiden som just landat på marken.

I den situationen brukar många av oss plocka upp det, borsta bort den värsta smutsen och fortsätta äta. Det är trots allt 5 sekunders regeln.

5-sekundersregeln är ett populärt men vetenskapligt omtvistat antagande som säger att mat som fallit till golvet fortfarande kan anses vara säker att äta om den plockas upp inom fem sekunder.

Forskarna Paul Dawson, Brian Sheldon och Donald Schaffner har undersökt de potentiella riskerna med att följa denna regel. Deras forskning tyder på att det inte är säkert när det kommer till överföring av bakterier och patogener från golv till mat. 

En studie visade hur fukten i maten och ytans renhet spelar en avgörande roll för hur mycket och hur snabbt bakterier kan överföras, skriver Bonapetit.

Intressant nog fann man att blötare livsmedel som vattenmelon nästan omedelbart kan samla upp 100 % av bakterierna från en yta.

Vidare varnar experter för att varken dammsugning eller sotning räcker för att eliminera bakterier från golv – endast korrekt desinfektion kan uppnå detta. 

Även om vissa livsmedelsburna patogener kan förstöras genom korrekt tillagning, finns det ingen garanti, och vissa typer av mat, såsom frukt och grönsaker, kan inte alltid ”tvättas rena” efter ett oavsiktligt spill.

Så även om vissa kanske väljer att leva farligt med en cashew eller två, rekommenderar experter generellt att man kastar mat som har fallit på golvet som en försiktighetsåtgärd.

”Better safe than sorry”, som tidigare generationers visdom säger, verkar stämma, särskilt när det kommer till att äta mat från golvet. När allt kommer omkring är säkerheten och hälsan för våra måltider viktigare än en kort stunds njutning.

Detta stöds även av WHO, som också skriver att mat inte går att äta efter 5 sekunder på golvet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även