8 kommunchefer smet före i vaccinationskön – avslöjades pinsamt i videomöte: ”Blev fel”

Runt om i landet avslöjas allt fler chefer som gått före vårdanställda i vaccinationskön för covid-19. Nu har 8 chefer till avslöjats – i ett videomöte.

De första fallen av fusk uppdagades av SVT Sörmland som avslöjade att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna vaccinerat sin egna familj mot covid-19 före personalen på boendet.

När det sedan genomfördes en intern kontroll av Eskilstuna kommun visade det sig att ytterligare tre chefer gett sina anhöriga vaccin före personalen.

Näst på tur är skånska Kävlinge där det avslöjats att åtta kommunchefer gått före i vaccinationskön. Alla chefer har tagit vaccinet före hemtjänstpersonal kunnat boka tid, trots att anställda har förtur i kön.

Avslöjades på videomöte

Fusket avslöjades på ett videomöte som äldreomsorgens chefer medverkade på. Det bekräftas av Ann-Louise Christensen, chef över omsorgsförvaltningen i Kävlinge.

– Vi hade ett möte med alla cheferna. Det var i samband med att Sydsvenskan skrev om sånt här förra veckan. Och då sa jag, hoppas inte det där har hänt här i Kävlinge? Och då visade det sig att åtta stycken hade fått vaccin. Alla var ju liksom ärliga med det, alla som fått vaccinet har insett att det blev fel, säger hon till Aftonbladet

Det handlar främst om missuppfattningar kring prioritetsordningen menar Ann-Louise Christensen.

Unsplash

”Blivit osäkerhet”

I kontakt med Aftonbladet berättar hon att flertalet mellanchefer har sina kontor i närheten av servicelägenheter och gruppboenden för äldre med hemvård.

– Det hade blivit osäkerhet kring den här benämningen ”omvårdnadsnära arbete”. Vilket jag tycker är tydligt, för det är ju inte chefer, de är ju inte inne och gör det omvårdnadsnära arbetet. Men utifrån att de har sin basplacering ute i verksamheten, nära de boende och nära medarbetare, därav hade det hänt. Men det är helt fel. Tack och lov att vi upptäckte det, säger omsorgschefen.

 Ann-Louise Christensen säger att man nu förtydligat prioritetsordningen och allt som gäller, för att undvika framtida missförstånd.

Vad tycker ni om kommunchefernas agerande? Ge gärna er åsikt i kommentarsfältet!

Sponsrat innehåll

Andra läste även