Anette blev nekades jobb på Ikea – på grund av sin man

Annons

51-åriga Anette Abderazak kallades till en andra intervju på möbelföretaget Ikea, men innan intervjun ens hann äga rum stoppades hon.

En representant för Ikea ringde upp Anette och berättade att hon omöjligen kunde jobba för dem.

– Förklaringen var att min man jobbar i restaurangen, säger Anette till Expressen.

Anettes första intervju hos Ikea i januari gick bra, och några dagar senare blev hon kallad för en andra intervju.

En representant från Ikea ringde upp Anette

– Jag hade gått vidare och var välkommen på gruppintervju. Jag fick ett förberedande mejl av dem med fyra frågor som jag skulle ta upp på intervjun. Jag lade ner en massa tid på frågorna. Jag gillar att vara förberedd, säger Anette till tidningen.

Men några dagar innan gruppintervjun ringde en representant från Ikea.

– Det var en person på HR på Ikea Karlstad som sa ”nu har det blivit fel här”. Hon berättade att de har en policy där man inte anställer personer som är gifta med någon som redan jobbar i varuhuset. Just då ifrågasatte jag inte så mycket, jag blev för ledsen, säger Anette till NWT.

Annons
Annons

Efter samtalet hon fått kände Anette att hon ville veta mer. Hon kommer ihåg sin första intervju där hon hade nämnt att hennes man jobbade i restaurangen, vilket inte intervjuaren hade reagerat på.

Kände att detta inte var acceptabelt

– Jag kände mer och mer att det här var inte acceptabelt. Jag kände mig kränkt, jag hade ju lagt ned så mycket tid och energi på detta. Det är en form av diskriminering, det handlar ju inte om mina förutsättningar att göra ett bra jobb, säger hon till tidningen.

Anette ringde sedan till Ikea Sverige central för att får svar på frågorna hon hade.

Annons

– Jag ville veta varför de inte var tydligare med informationen. Arbetsförmedlingen kände inte till den här policyn, personen som gjorde min första intervju verkade inte känna till den heller. Hur ska jag som arbetssökande då möjligen känna till den? Jag vill få ut den här informationen och varna andra.

Efter detta har flera representanter från Ikea hört av sig till Anette för att be om ursäkt, hon fick också två kuponger till Ikea-restaurangen där hennes make jobbar. En representant hade också påpekat att hennes man borde ha vetat om policyn.

– Det var nästan det som fick bägaren att rinna över. Hur kan de försöka skjuta över ansvaret på en arbetstagare?, frågade sig Anette.

Sponsrat innehåll

Andra läste även