Anna-Lena dog efter att ha sökt behandling i tre dagar: – ”de borde ha lyssnat”

”Jag var chockad. Läkaren hade sagt att det inte var någon fara,” säger 43-åringens sambo Mikael.

En 43-årig kvinna från Ljusdal har tragiskt avlidit efter att ha blivit avvisad av sin läkare tre dagar i rad, trots att hon sökte hjälp för halsfluss. Händelsen har fått stor uppmärksamhet och rapporteras av Expressen.

Anna-Lena Söderberg sökte vård hos sin läkare under tre på varandra följande dagar på grund av ihållande halsfluss. Trots hennes tillstånd vägrade hälsocentret att utföra provtagning eller ge henne lämplig behandling. Tyvärr blev hennes tillstånd inte bättre, och hon avled till sist till följd av sjukdomen.

”Den tredje dagen skickades hon till akuten i Hudiksvall. Hon avled efter några timmar”

Hennes sambo talar ut om händelsen.

”Jag var chockad. Läkaren hade sagt att det inte var någon fara,” säger Mikael Sved.

En 43-årig kvinna sökte först läkarvård för en förkylning som visade sig vara halsfluss. Några dagar senare återvände hon på grund av smärta i benet. Trots hennes klagomål och önskan om prover, fokuserade läkaren främst på benet och skickade henne hem med kryckor efter en röntgenundersökning.

Nekades prover

Nästa dag var smärtan värre och hade spridit sig till axeln. Vid ett nytt besök hos läkaren nekades hon prover och fick enbart smärtlindring innan hon skickades hem.

På den tredje dagen blev hennes tillstånd akut och hon skickades till akuten, men det var för sent. Anna-Lena Söderberg hade fått en septisk chock och avled av cirkulationssvikt.

Hennes sambo anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och kritiserade läkarnas agerande. Region Gävleborg, där händelsen inträffade, fick kritik av IVO och uppmanades att göra förändringar, inklusive att göra provtagning till standardrutin. Sambo var besviken över att anmälan inte ledde till mer.

”Hur det än är så bad hon dem att ta prover, men de ignorerade det. Det är bra med åtgärderna, så det inte upprepas,” säger Mikael Sved. 

Sponsrat innehåll

Andra läste även