Det här receptet måste vi prova i vinter!

Vad sammanfattar inte julen mer än pepparkakor, saffran och glögg?

Med detta recept på en gudomlig kaka får du alla dessa smaker i ett. Kanske kan det bli nya favoriten på julbordet i år?

Efter en titt på denna gudomliga saffranscheesecake kommer du vara såld!

Ingredienser:

Till botten:

80 g smör
25 pepparkakor, ca 120 g

Till fyllningen:

300 g färskost
1,5 dl strösocker
2 pkt saffran à 0,5 g – mindre saffran för mildare smak.
1/2 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde

Till glasyren:

3 dl glögg
5 gelatinblad

Så här gör du:

Botten:

  1. Krossa ett paket pepparkakor med hjälp av en kavel eller annat verktyg.
  2. Häll smulorna i en bunke och blanda ihop med smält smör. Tryck sedan ut smuldegen i en rund form med löstagbar kant och ställ in i kylen i ca 10 minuter.

Mitten:

  1. Under tiden vispar du ihop färskost, socker, vaniljsocker och saffran fluffigt.
  2. Sedan vispar du ihop grädde och rör försiktigt ner det i färskostsmeten.
  3. Häll smeten i formen. Bred ut till ett jämnt lager och låt stelna i kylen i 30 minuter.

Glasyren:

  1. Lägg fem gelatinblad i kallt vatten och värm upp glögg i en kastrull och rör sedan ner gelatinbladen tills de smält ordentligt.
  2. Häll blandningen ovanpå kakan och ställ in i kylen tills gelén har stelnat – minst en timme.

FÄRDIG! Nu har du en gudomlig saffranscheesecake och det är bara att hugga in!