Banbrytande forskning: därför ska du äta broccoli varje dag

Äter du inte broccoli? Nu finns det väldigt goda skäl att tänka om.

Även om grönsaker ibland får stå i skuggan av kött i många måltider, så finns det goda nyheter gällande en särskild grönsak: broccoli. Denna gröna grönsak har blivit en favorit i många danska hem och nu har den gjort en ny upptäckt som kan revolutionera vår syn på den.

Forskare har upptäckt en naturlig förening i broccoli, känd som sulforafan, som inte bara har potential att förebygga stroke, utan också förbättra effektiviteten av befintliga behandlingar.

Denna banbrytande forskning har publicerats i tidskriften ACS Central Science och har redan väckt intresse inom det medicinska samfundet.

Allt började när ett forskarlag från Australien genomförde laboratorieexperiment för att identifiera naturliga föreningar som kunde minska risken för blodproppsbildning. Sulforafan fångade deras uppmärksamhet inte bara för att det finns naturligt i broccoli, utan också på grund av dess förmåga att förbättra lösningsfrekvensen för blodproppar när det kombineras med traditionella läkemedel.

I djurförsök upptäckte forskarna att kombinationen av sulforafan och den vanliga medicinen vävnadsplasminogenaktivator ökade framgångsfrekvensen för behandlingen med upp till 60 procent, utan att orsaka de blödningar som ofta förekommer med blodförtunnande medel.

Norska konsulten Hanne Ellekjær finner upptäckten intressant, särskilt med tanke på att sulforafan redan finns naturligt i vår dagliga kost.

– Studien är experimentell, men visar att läkemedlet kan hämma blodplättar, som är en viktig komponent i de blodproppar som orsakar stroke, säger Ellekjær, som också påpekar att även om utvecklingen inom strokebehandling har varit positiv, ökade konsumtionen av grönsaker. såsom broccoli kan ytterligare bidra till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Även om forskarna är entusiastiska över sina upptäckter, understryker de vikten av ytterligare forskning för att validera resultaten hos människor.

”Vi är ännu inte säkra på om en diet rik på enbart broccoli kommer att räcka för att minska risken för stroke, men det är något framtida studier kan titta på.”

Detta ger upphov till intressanta perspektiv på hur naturliga kostelement kan få en mer betydande roll när det gäller förebyggande och behandling av allvarliga hälsotillstånd.

Sponsrat innehåll

Andra läste även