Bensinmackar i fjällen tvingas låsa dörrarna – efter turismkaoset: ”Hot har förekommit”

Annons

Smittspridningen av covid-19 fortsätter vara ett stort problem i Sverige och de norra regionerna har blivit ytterligare pressade av skidturister som inte respekterar restriktionerna.

När Telia visade en sammanställning förra veckan kunde man se en stark ökning av resor från storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne under påskhelgen.

Antalet Stockholmare som reste till fjällen ökade med hela 959 procent jämfört med det föregående året.

Det är främst de svenska fjällan i Norrland som varit fokus får de flesta turister och nu har flera anställda på orterna larmat om problem med att få personer att respektera restirktionerna.

Bensinmackar tvingas låsa dörren

Länsstyrelsen i Västerbotten har skrivit att det inkommit rapporter om ökat resande under påskhelgen i länets kommuner, trots att det finns regionala råd om att avstå resor.

Annons

”I samband med detta har trycket på bensinmackarna i kommunen varit så högt att dessa under vissa perioder har fått låsa dörrar till butiksdelen för att inte få in för mycket kunder i lokalerna samtidigt”, skriver de. 

Detta är inte första gången liknande rapporter har kommit in. Tidigare i år skrev Nya Wermlandstidningen om turister som ställde till problem när de stannade för att rasta och använda toaletter på vägen till fjällen.

– Men det har hänt att folk bänt upp dörrarna med skruvmejslar, säger Roger Fayad, som då beskrev situationen som ”ett kaos

Annons
”.

Fått erhålla hot från turister

Även i den klassiska skidorten Åre i Jämtland vittnar butikspersonal om en stundtals hotfull stämning när de uppmanar sällskap att handla en åt gången.

”Verksamhetsutövare har angett att hot har förekommit då de påtalat till allmänheten att de ska handla ensam. Verksamhetsutövare får säga till folk att de ska handla ensam samt att de inte ska stå och trängas. Vissa butiker har värdar som hjälper till för att få allmänheten att följa reglerna”, skriver Länsstyrelsen enligt Aftonbladet.

Annons

Andra läste även