Besked: Här är kommunen som inför språktest för att få jobba inom äldreomsorgen

Vill du jobba inom äldrevården utan ett godkänt betyg i svenska från gymnasiet? Då kan du komma att få ta ett språktest, berättar kommunen i ett nytt beslut.

Problemen med bristande språkkunskaper inom vårdomsorgen har varit uppe för debatt de senaste åren, något som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) varnat för.

Det har kommit in rapporter om att bristande språkkunskaper hos personal i äldreomsorgen kan ha bidragit till problem under coronapandemin.

– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar, sa Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo, enligt Aftonbladet.

Woman holding senior woman’s hand on bed

Inför språktest

Frågan har behandlats runt om i landet och nu har en kommun beslutat sig för att införa åtgärder mot problemet. Det är Sölvesborgs kommun som inför språktest vid rekrytering inom äldreomsorgen.

Beslutet togs under torsdagen av kommunstyrelsens personalutskott, rapporterar Sveriges Radio.

Det innebär att de personer som saknar ett godkänt betyg i svenska från gymnasiet kommer behöva ta ett språktest för att kunna jobba inom omsorgen i Sölvesborg.

Sölvesborg. Källa: Wikipedia

Blev nedröstade

Socialdemokraterna i kommunen ville se en annan variant, där man skulle ha en utvärdering efter sex månader för att försäkra att språktesterna blev väl genomförda. Detta förslag röstades dock ner av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Ytterligare ett förslag handlade om att de som inte klarade språktestet skulle ges möjlighet att lära sig svenska i en yrkesutbildning, men även detta förslag röstades ner.

Vad tycker ni om Sölvesborg kommuns beslut? Borde vi ha hårdare krav på språkkunskaper inom omsorgen? Kommentera gärna era åsikter!

Sponsrat innehåll

Andra läste även