Beskedet: Löfven och regeringen för saftig löneökning – här är nya superlönen

Annons

Det är dags för en höjning av statsrådens arvoden. Här är nya lönen för Stefan Löfven och ministrarna i regeringen.

Runt om i världen och Sverige kämpar många med jobb och ekonomi. Coronapandemin har satt företag i konkurs och många svenskar har blivit varslade, permitterade eller förlorat sitt jobb det senaste året.

När det gäller statsråden, vilket innebär statsminister Stefan Löfven och ministrarna i regeringen, så kan de dock se fram emot en liten löneökning även det här året.

Detta framkom i ett pressmeddelande från riksdagen under fredagsförmiddagen då man berättade att arvodena skulle höjas rejält från och med 1 januari 2021.

Wikipedia

”Viktigt med rimliga löner”

Många frågar sig varför löneökningen sker just nu, under rådande pandemi där många går på knäna. I en intervju med Aftonbladet berättar statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson varför den stora löneökning sker nu.

 – Det är viktigt att statsråden har rimliga löner, säger Ove Nilsson till Aftonbladet och fortsätter:

– Förra året pausades ju i princip lönesättningen på hela arbetsmarknaden, så då gjorde vi inga förändringar. Så därför gör vi detta nu i stället.

Annons

Stefan Löfvens nya lön

Vad blir då statsminister Stefan Löfvens nya lön?

Annons

Med den senaste löneökningen inräknad kommer statsministern i framtiden kunna ta ut en lön på 180 000 kronor i månaden.

Totalt blir det en löneökning på 4000 kronor i månaden för Stefan Löfven. Det motsvarar en procentuell ökning på 2,27 procent.

Annons
Riksdagen. Bildkälla: Wikipedia

Ministrars lön

Det är inte bara statsministern som får mer pengar på kontot, även hans kollegor i regeringen får några tusenlappar extra.

För ministrarna höjs arvodena med 3000 kronor i månaden. Totalt tjänar de 142 000 kronor i månaden efter den senaste löneökningen.

Det är Statsrådsarvodesnämnden som tar beslut om statsrådens löner. Denna nämnd är inrättad för att ta beslut om vilka arvoden och avgångsersättningar statsministern och hans kollegor ska få.

Tjänar mer än Reinfeldt

När Stefan Löfven blev vald som statsminister 2014 efterträdda han Fredrik Reinfeldt, som hade ett arvode på 156 000 kronor i månaden. Ministrarna låg då på 124 000 kronor i månaden.

Stefan Löfven har därmed fått en total ökning på sin månadslön med 24 000 kronor sen han tillträdde. Ministrarna har fått se en ökning på sin månadslön med 18 000 kronor.

Vad tycker ni om regeringens nya löneökning? Dela gärna med er av era åsikter i kommentatorsfältet!

Sponsrat innehåll

Andra läste även