En mycket speciell knapp som finns i de flesta bilar kan göra din sommar mycket mer överkomlig.

De flesta bilar har en knapp som visar en bil med en böjd pil i eller runt den.

Många kanske inte ens vet vad knappen gör, medan ännu fler inte vet när de ska använda den, men nu har en bilhandlare avslöjat användningen av den mystiska knappen.

ett inlägg på Facebook har alltså ’Sandhaven Car Sales’ avslöjat att det är en så kallad ”recirkulationsknapp”, som används för att avgöra om luften som kommer ut ur bilens luftkonditionering (AC) ska komma utifrån eller inifrån . 

Trycker du på knappen kommer bilens AC-system att återanvända luften från bilen istället för att hämta frisk luft utifrån, och det spelar absolut ingen roll när systemet gör vad. 

”Det enkla svaret är att använda [redigera-knappen] på sommaren och stänga av den på vintern”, skrev bilhandlaren om knappen och förklarade att under varma dagar använder AC-systemet onödig kraft för att kyla varmluft utifrån och ner om du inte har aktiverat knappen – och vice versa på vintern.

”Att använda recirkulationsknappen kommer att göra din bil kallare och det kommer att minska slitaget på ditt AC-system”, står det i meddelandet.

Kyl ner bilen snabbt

Vidare ges ett extra knep för att kyla ner bilen snabbt om den har stått och ”bakat i solen” länge. 

Enligt bilhandlare är det i så fall smartast att ”rulla ner rutorna och stänga av återcirkulationsknappen de första minuterna för att bli av med den heta luften inne i bilen innan du svänger på recirkulationsknappen igen…”

Tänk dessutom på att aktivera knappen när du köar – även vintertid – då du annars ”drar alla förorenade ämnen och kolmonoxid från trafiken” in i bilen. 

”Studier visar att det kan åtminstone mängden förorenade ämnen i din bil med 20 procent om du återvinner din AC när du står i kö”, skriver bilhandlaren i meddelandet, som kan läsas här.

Dela gärna det här knepet med dina vänner så de slipper svettas i sommar!