Björn Olsen bryter tystnaden och talar ut om hoten: ”De skriver att man ska hängas”

Annons

Senaste tiden har vi fått läsa att personal på Folkhälsomyndigheten hotats och infört polisskydd. En annan som fått motta flera allvarliga hot på nätet är överläkaren Björn Olsen.

Efter torsdagens rapporter om att Folkhälsomyndighetens personal fått motta dödshot så har säkerheten skärpts med vakter i myndighetens lokaler.

En annan som fått motta hot av liknande karaktär är Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Han har synts väldigt mycket under coronapandemin i olika medier och nu berättar han om de hotfulla meddelanden han fått.

TV4

Fått hot i ett års tid

Det var i fredagsmorgonens sändning av TV4:s Nyhetsmorgon som Björn Olsen var gäst och fick frågan från programledaren Steffo Törnquist.

– Kan vi börja ur den änden, de här patetiska nyheterna om idioter hotar och har sig, er som jobbar med detta. Är du drabbad? frågade Steffo Törnquist i direktsändningen.

Björn Olsen bekräftade då de hotfulla meddelanden han fått.

Annons

– Oja, jag har varit drabbat i ett helt år. Nu tävlar ju alla i indignation kring det här naturligtvis, och politikerna har kommit upp på banan. Men det här har ju pågått i ett helt år och det är ingen som sagt en flaska om det. Det drabbar ju oss som är mer kritiska mot den här svenska modellen lika hårt egentligen som de som är företrädare för Folkhälsomyndigheten, säger Olsen i TV4.

Annons

Han menar att folk i allmänhet är för snabba med sina reaktioner på nätet.

– Men oavsett vilket verkar folk ha en massa överskottsenergi, de är lite för snabba på avtryckarfingret när det gäller sociala medier och de tänker inte vad de skriver.

Annons
TV4

Kritik mot Folkhälsomyndigheten

Björn Olsen har under åren riktat en hel del kritik mot Folkhälsomyndigheten, vilket uppmärksammats i media. Han berättar att han fått en handfull handskrivna brev.

– Varje gång man får ett mejl eller brev, öppnar ett sånt och det liksom bara spyr ut hatet emot en. Att man borde hängas i närmaste lyktstolpe ungefär. Att man är en skam för Sverige. Att man inte har någonting på fötterna när det gäller att uttala sig… Ja, jag tar illa vid mig naturligtvis. Det är som små pilar som skjuts mot en rustning. Träffar det samma fläck hela tiden går rustningen till slut sönder. Så jag backade ur flera gånger under fjolåret, och tänkte att jag inte ville vara med om det här längre, och ville inte prata mer om det. Men sen kommer man tillbaka på banan igen. Man skakar av sig det. En del är extremt överkänsliga men framför allt avtryckarvänliga speciellt i sociala medier, säger Olsen i Nyhetsmorgon.

Däremot anser inte Olsen att kritikerna bör tystas.

– Det är definitivt ett hot mot demokratin när man pratar om att tysta kritiker. Men jag har inte sociala medier måste jag säga, och det har varit min stora lycka.

Sponsrat innehåll

Andra läste även