Blåljuspersonal attackerad med fyrverkerier – nu uppmanar polisen att skippa raketerna

Tiden innan och under nyår är den mest fyrverkeritäta på året. Tyvärr innebär det stora problem för både djur och människor.

Sedan den 1 juni 2019 krävs det både särskild utbildning och tillstånd från kommunen för att använda raketer med styrpinne.

Trots detta inträffar det fortfarande många incidenter med fyrverkerier som oroar personer.

Redan några dagar innan jul har polisen i Landskrona fått flera oroliga samtal om att de hört smällare och raketer utomhus. Förutom den uppenbara brandfaran är även ljuden besvärande för barn, äldre och inte minst djur.

”Hamnat i skottlinjen”

Lokalpolis LPO i Landskrona har med anledning av detta skrivit ett inlägg på Facebook och berättar att de kommer lägga extra resurser för att komma åt olagligt avfyrande av fyrverkerier och smällare i staden.

”Vi på polisen får nämligen in många klagomål och oroliga samtal från allmänheten där det smälls i tid och otid. Ett oljud som drabbar både äldre och även våra husdjur”, skriver dem i ett inlägg på Facebook och fortsätter:

”Dessvärre avfyras också projektiler mot blåljuspersonal som ambulans, räddningstjänst, och polis. Även väktare har hamnat i skottlinjen och sammantaget är förstås detta helt oacceptabelt. Vidare har egendom skadats av fyrverkeripjäser som orsakat bränder och andra skador på byggnader”.

Säljs till mindreåriga

De flesta stora butiker och handelskedjor har numera slutat sålt fyrverkerier, men de finns att tillgå på många andra ställen. Tyvärr säljs de ofta till mindreåriga.

”Den typiske individen som olagligt hanterar fyrverkerier är en pojke i tonåren. Om inte pjäserna hanteras rätt kan det bli stora personskador, i värsta fall med dödlig utgång. Därför uppmanar jag alla vuxna att ta sitt ansvar och ta reda på vad deras ungdomar håller på med”, skriver polisen i Facebookinlägget.

Extra viktigt tycker polisen att det är i år då sjukvården redan är hårt belastad på grund av coronapandemin.

”Sjukhusen behöver alltså inte ännu fler patienter med personskador från fyrverkerier och smällare”.

Att smälla av fyrverkerier utan tillstånd är inte bara oansvarigt utan även olagligt. Resultatet kan bli brottsrubriceringar som misshandel, skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse.

Sponsrat innehåll

Andra läste även