Börje Salmings nya hårda sjukdomsbesked – hustrun pia: ”Orkar inte”

För ett år sedan trodde Börje Salming att han skulle dö. Nu berättar han och hustrun Pia Salming om den tuffa tiden – och hur han mår idag.

Börje Salming, 69, räknas som en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och en av landets stora idrottshjältar. Än idag hyllas han som en hjälte i Kanada där han spenderade en stor del av sin karriär.

Under sin långa hockeykarriär blev Börje känd som en riktig tuffing som klarade av det mesta på isen. Bland annat fick han sy 300 stygn efter att blivit träffad av en skridsko i ansiktet.

Trots sin långa och påfrestande karriär gick nog Börje Salming sin hårdaste kamp för blott ett år sedan, då han var sekunder från att dö.

TV4

Vägrade ge med sig

I en intervju hos Malou efter tio berättar Börje Salming om den omskakande upplevelsen. Han hade precis kommit hem från en resa i Kanada när han kände sig lite krasslig.

– Jag hade kommit från Kanada och varit där i fem dagar. Där är det mycket krama och ta varandra i hand. Så jag brukar alltid vara lite sjuk, när man åkt flyg också, säger Börje Salming i programmet.

Sjukdomen gick dock inte över.

– Det var tre, fyra nätter innan som jag hostade och kunde inte sova. Det var superjobbigt. Sen helt plötsligt plötsligt satt jag och kunde inte andas så la jag mig ner och då gick det ännu sämre. Då väckte jag Pia. Då fick jag panik, säger han.

– Det var bara panik egentligen när man inte kunde andas. Det var inget roligt den känslan. Det var fruktansvärt.

Youtube/TV4

Frun Pias oro

Börjes hustru Pia tänker tillbaka på den hemska natten.

– Det är väl så när det verkligen gäller, när någon verkligen måste ha koll blir jag faktiskt lugnare än vad jag brukar vara. Det är annars Börje som tar den rollen, men jag var så illa tvungen att skärpa till mig. Det var jätteobehagligt. Ambulansen kom jättefort och de var helt fantastiska, säger hon.

I efterhand misstänker man att Börje drabbades av covid-19, men vid tillfället visste man inte så mycket om sjukdomen och kunde inte fastställa något.

– Nej, de sa ingenting om det. Det var mer att de kollade mitt hjärta. Men allt sådant var jättebra så nästa dag skickade de hem mig. Då kunde jag andas, säger Börje.

Idag mår Börje bra, även om sjukdomen satt sina spår, både hos honom och Pia.

– Det känns konstigt, men man börjar vänja sig med alla masker, avstånd, tvätta händer och jobba hemifrån. Det börjar bli normaliserat. Men sen kan man känna att när man pratar om den tredje vågen, då kommer den här paniken igen. Man orkar nästan inte tänka på det mer, säger Pia.

Sponsrat innehåll

Andra läste även