Vi människor har en tendens att lita på den teknik och elektronik som vi använder i vår vardag. Tyvärr lägger vi inte särskilt mycket tid att fundera på hur vi använder våra prylar.

Om man inte använder sina elprylar på rätt sätt kan det tyvärr leda till ödesdigra konsekvenser, om man inte är medveten om vilka risker det kan innebära.

De flesta hemmen använder sig idag av en skarvsladd eller grenuttag idag. Ofta är de fullproppade med kontakter till olika prylar som behöver ha el för att fungera.

Men det är just detta som kan innebära en livsfara. Enligt Vasabladet så klarar en skarvsladd med tre uttag 3690 watt, vilket motsvarar 57 bärbara datorer, fyra kaffekokare eller två hårtorkar.

Kyliga lägenheter och hus

Nu när det är vinter så blir det kyligare och många av hemmen kanske blir lite kallare. Det många gör då är att koppla in extra element hemma som går på ström.

Men det många inte vet om är att om man kopplar in dessa fel så kan det leda till olyckor – något som vi alla helst vill undvika.

Brandkåren har gått ut med en varning

Brandkåren i Umatilla, USA, har gått ut med en varning efter att själva ha råkat ut för detta som de nu även vill varna andra människor för.

”Vädret blir kallare, och människor tar fram sina portabla element. Vi vill bara påminna om att du ALDRIG ska koppla in ett portabelt element i ett grenuttag, de är inte designade för att hantera strömmängden som ett portabelt element behöver och kan bli överhettat eller börja brinna på grund av ökat energiflöde. Snälla dela detta och var försiktig denna vintersäsong.”

Bilden här nedan är den bild som de laddade upp på sin Facebooksida. Brandkåren gjorde själv ett sådant misstag som ledde till att det började brinna – vilket kanske kan ses som tur i oturen att det just hände på en brandstation.

Detta är någonting som många människor inte tänker på. Det är viktigt att ha det här i åtanke då risken för bränder är större under vintertid.

Se till att gå igenom vad du har för produkter inkopplade och hur mycket dina uttag klarar av. Håll dig inom ramarna istället för att riskera någonting.

Glöm inte heller bort att kontrollera din brandvarnare med jämna mellanrum så att den fungerar. Ibland tar nämligen batterierna slut.

DELA artikeln vidare med dina vänner på Facebook så att fler kan bli medvetna om risken som finns.