Chef på äldreboende gav vaccin till sin familj – istället för personalen

En chef för ett äldreboende i Sörmland utreds nu efter att ha låtit vaccinerat sin familj – istället för den lediga personalen

Det senaste året har varit tufft och vi har alla lidit på något sätt under pandemitiden. Nu rullas dock vaccinen ut i landet och många börjar se ljuset i tunneln.

Men även om ett vaccin existerar gäller det att rätt personer får tillgång till det, som folk i riskgrupper och personer som arbetar i vården. Tyvärr följs inte reglerna på alla håll.

SVT i Sörmland kunde nyligen rapportera om en chef på ett äldreboende som lät vaccinera sin egen familj för covid-19 – samtidigt som personalen blev utan vaccin.

Sprutan, Injektion, Medicinsk, Nål, Hälso-Och Sjukvård
Pixabay

Ledig personal ska ringas in

De boende på det aktuella äldreboendet vaccinerades mot covid-19 under nyår. Planen var sen att när det blir doser över ska de i första hand gå till personalen på plats. Därefter skulle ledig personal ringas in för vaccination i andra hand.

Steg två i denna plan skedde dock aldrig, då chefen för äldreboendet valde att inte ringa in personal. Istället tog han beslutet att vaccinera sin egen familj.

Viktor Hård, avdelningschef för vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna kommun, kan bekräfta att uppgifterna stämmer överens med verkligheten.

– Vi känner till att det har hänt. Vi tittar på omständigheterna runt det i vår utredning och jag kan inte uttala mig innan det är klart. Det är en förtroendefråga för oss att det går rätt till, säger han till SVT.

Om alla uppgifter stämmer så låter det här som en otroligt egoistisk handling. I dessa tider mer än någonsin bör vi så klart ha omtanke om andra, speciellt personal som sliter inom vården. Vad tycker ni om chefens agerande? Kommentera gärna!

Sponsrat innehåll

Andra läste även