Dan Eliasson har fått 900 000 för oanvända semesterdagar – här är hans nya toppjobb

Annons

MSB:s tidigare generaldirektör Dan Eliasson har varit i blåsväder den senaste tiden. Nyheterna om hans semester till Las Palmas över jul och nyår, trots myndigheters avrådan, resulterade i att han fick lämna sin tjänst.

Efter kritikstormen mot Dan Eliasson och MSB meddelades det att den tidigare generaldirektören lämnar sin tjänst på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT då.

En detalj som stack i ögonen på många personer var det höga belopp för semester som Dan Eliasson plockade ut efter skandalen. Han tog bara ut fyra semesterdagar under den två långa semestern i Spanien, samtidigt som han vid sin avgång hade 36 semesterdagar sparade. Dessa får han nu plocka ut i pengar.

Annons

Högavlönade toppjobb

Med Eliassons direktörslön på 162 500 kronor i månaden blir de 36 sparade semesterdagarna cirka 300 000 kronor, skriver Expressen.

Detta är dock inget nytt för Eliasson, som plockat ut motsvarande belopp tidigare. Han har tre generaldirektörsbefattningar på sitt cv, samt en tjänst som polischef.

Alla tjänster är avlönade toppjobb och enligt Expressen har Dan Eliasson fått lämna jobben på Polisen, Försäkringskassan och Migrationsverket med rejält med pengar.

Tjänat 900 000 kronor

Tillsammans har hans tjänster gett Dan Eliasson omkring 900 000 kronor för onyttjade semesterdagar.

I skrivande stund väntar Eliasson på att regeringen ska presentera ett nytt toppjobb för honom. Än så länge är det oklart vad.

 – Vi för samtal, säger Eliasson till Expressen.

Vad tycker ni om hela soppan? Kommentera gärna och ge er åsikt!

Annons

Andra läste även