Dan Eliassons okända fallskärm – kan ge miljoner

Den Dan Eliasson har en stormig tid bakom sig. Men kan han se fram emot extra pengar på kontot i framtiden? Expressen rapporterar om en fallskärm värd miljoner för den förre generaldirektören.

Under jul och nyår trotsade Dan Eliasson myndigheternas avrådan och åkte på en två veckor lång semester till Spanien, vilket skulle få kostsamma konsekvenser. Strax därefter meddelade inrikesminister Mikael Damberg att Dan Eliasson avgår från sin post.

Nu rapporterar Expressen om att Eliasson har möjligheten att lösa ut en fallskärm om inte regeringen ger honom ett nytt jobb efter att hans förordnande löper ut.

Eliasson är i nuläget placerad som generaldirektör i regeringskansliet till och med den 31 december 2021. Därefter kan han antingen få ett nytt förordnande eller lämna statsförvaltningen.

Rätt till fallskärm

I regeringsbeslutet från 7 januari i år finns Eliassons fallskärm redovisad. Beslutet är undertecknat av Mikael Damberg där står det ”anställningen omfattas av bestämmelserna i förordningen (2003:55) om avgångsförmåner för vissa arbetstagare med statlig chefsanställning”, vilket syftar på den statliga inkomstgarantin, eller en ”fallskärm” i folkmun.

Då Dan Eliasson har en rad högprofilerade jobb bakom sig, bland annat som rikspolischef och flertalet direktörsjobb, är han kvalificerad för den reglerande lönegarantin. Om han i framtiden slutar sitt jobb utan att bli erbjuden ett nytt av regeringen har han därmed rätt att utlösa fallskärmen.

– Om han har rätt till inkomstgaranti från 1 januari 2023 skulle beloppet preliminärt bli 90 261 kronor per månad före skatt. Inkomstgaranti betalas ut längst till månaden före 65 år och ska minskas med andra inkomster, säger Carina Elfvén, utredare på SPV till Expressen.

Dan Eliasson. Bildkälla: Wikipedia

Kan få miljoner

Hur mycket pengar handlar det då om?

Då Eliassons inkomstgaranti ska täcka 42 månader rapporterar GP att summan landar på omkring 3,8 miljoner kronor.

Dan Eliasson har efter sin avgång från MSB placerats på justitiedepartementets enhet för Samhällets Krisberedskap (SSK) där han utreder den svenska lagstiftningens krisberedskap.

Sponsrat innehåll

Andra läste även