Därför har grannen i ”Beck” sin nackkrage: ”Risk att jag dör”

I nya Beck-filmen ”Den förlorade sonen” avslöjades det äntligen varför Ingvar Hirdvalls karaktär, Martin Becks granne, Valdemar har sin nackkrage.

I rollen som Martin Beck får Peter Haber ofta frågan ”Ska du ha en stänkare?” av sin granne. Huvudkaraktärens folkkära granne har förutom sin välkända ”stänkare”-replik två andra egendomliga drag: de orangeröda glasögonen och nackkragen.

Ingvar Hirdvall, 86, har i 24 år spelat grannen Valdemar i Beck-filmerna. Sedan den första filmen 1997 har han synts i över 40 stycken Beck-filmer, och hans fråga om det inte är dags för en stänkare är en väldigt känd replik hos de svenska folket.

De färgade glasögonen, en stänkare och stödkrage. Många känner igen Beck-grannens karaktäristiska drag. Den sällskapssjuke grannen är inspirerad av en verklig granne till Rolf Börjlind, som skapade rollfiguren på 1990-talet.

Både Peter Harber och Ingvar Hirdwall har hängt kvar i filmserien ända sen de ”nya” Beck-filmerna kom 1997. I fredags hade ”Den förlorade sonen” premiär, som blir den 42:a i filmordningen.

Förutom det eviga tjatet om stänkaren så är grannen känd för sin karaktäristiska stödkrage.

Tidigare har han nämnt att han har kragen på grund av en gammal pisksnärtskada, men han har inte pratat om orsaken till skadan.

Men varför har han den?

Jo, det får man svar på i den nya Beck-filmen ” Den förlorade sonen”, skriver Aftonbladet.

– Jag vet inte om jag har berättat för dig varför jag har stödkrage. Du vet, nacken är som gelé efter en frontalkrock med en timmerbil i Vidsel. Om jag tar av kragen är det 80 procents risk att jag dör, säger Hirdvalls älskade karaktär i den nya filmen.

Sponsrat innehåll

Andra läste även