Här är den oväntade anledningen till varför du aldrig ska hälla ut risvattnet. Hade ni koll på det här?
Vi har fått lära oss att alltid skölja av riset innan det ska kokas, bland annat för att få bort stärkelse och så det blir mindre klibbigt och inte bränner fast. Dessutom minskar det nivåerna av arsenik i riset.
Det här är tips som många vet, men misstaget alla gör är att hälla ut risvattnet i diskhon. Men vad ska man ha gammalt risvatten till undrar ni kanske?
Jo, om du tar tillvara på vattnet så finns det ett superknep som vi alla borde prova!
Faktum är att risvattnet är ett väldigt effektivt rengöringsmedel som kan användas mot smuts och ingrodda matrester.
Sabrina Wang är hälsobloggare och lärde sig själv det smarta knepet i Kina:
– Ris är så vanligt där, så istället för att slösa bort vattnet vi använder för att skölja riset med, så sparar vi det, säger hon till Apartment Therapy.
Så här använder du risvatten
Ris innehåller mycket stärkelse – vilket gör risvattnet så effektivt som rengöringsmedel mot olika sorters smuts. Stärkelsen gör vattnet syrligt vilket gör att du kan använda det som rengöring för smutsiga ytor och diskning.
Så nästa gång du kokar ris bör du spara vattnet i en burk i kylskåpet. Det håller ungefär en vecka och passar perfekt när det är dags att städa!
Det är dock viktigt att påpeka att allt ris inte ger samma effekt. Helst ska du använda vatten från vitt ris.
– Undvik basmatiris och brunt ris, eftersom dessa rissorterna inte innehåller så mycket stärkelse. Vilket är det som gör risvatten till ett så bra rengöringsmedel, säger hon till Apartment Therapy.
Som vanligt så finns det gamla husmorsknep för allt! Tipsa gärna era vänner om det här geniala knepet!