Vi är många som har gjutjärnspannan som vår favorit och här är 9 anledningar till varför den är överlägsen.
Tillagar du fortfarande din mat i tråkiga teflonpannor? Då är det dags att gå över till den goda sidan: gjutjärnspannor.
En gjutjärnspanna som fått lite kärlek både kan och bör gå i arv, för de blir faktiskt bara bättre med åren.
Är du inte övertygad? Här är 9 anledningar till varför du borde byta till en gjutjärnspanna redan idag!
1. Den tål höga temperaturer
Gjutjärnspannor leder värme väldigt bra och tål höga temperaturer. Det kan ta längre tid att hetta upp pannan, men när den väl är varm så behåller den värmen betydligt längre än teflon eller rostfria alternativ. Dessutom kyls inte en gjutjärnspanna ner av att du lägger i kalla råvaror i den.
2. Gjutjärnspanna över öppen eld
Stekpannan eller grytan i gjutjärn kan användas på keramisk spis och induktionshäll, gasspis, elspis och över öppen eld. Det är alltså ett perfekt köksredskap för utflykten ut i naturen!
3. Baka fantastiskt bröd
Bland det godaste brödet som finns lagas i gjutjärnspannor. Smörj den med lite olja och skicka ner degen i grytan. Täck över med lock och grädda som vanligt i ugnen. Njut sedan av ett fantastiskt frasigt bröd.
4. Pannan tål ugn
Du behöver inte bara baka bröd i ugnen med gjutjärnspannan. Eftersom pannan tål höga temperaturer kan man med fördel tillaga söndagssteken i den, eller varför inte lite falukorv i ugnen?
5. Rejäl och rustik
Gjutjärnspannan är väldigt snygg och känns så där härligt rustik. En mustig gryta passar alltid bäst i en gjuthjärnsgryta.
6. Otrolig hållbarhet
Gjutjärnspannan är en vän för livet, bokstavligen. Om du tar rätt hand om din panna kan den gå i arv flera generationer!
7. Giftfritt
Gjutjärn är ett naturmaterial helt utan kemikalier. Ett välkommet faktum för den som vill leva giftfritt!
8. Perfekt stekyta
En gjutjärnspanna som hettats upp ordentligt ger snabbt en hård och fin stekyta på till exempel kött och tonfisk, eller skivade grönsaker.
9. Järntillskott
Syrliga rätter så som tomat- eller vinsåser får gjutjärnet att lösas upp och berika maten med ett ofarligt – och nyttigt! – järntillskott.
Visst är gjutjärnspannor fantastiska? Dela gärna artikeln med flera som behöver bli övertygade!