Denna märkliga bild gör människor både illamående och rädda – vad ser du?

En märklig bild har blivit viral de senaste veckorna. Ingen kan säga säkert vad som finns på bilden, men folk upplever att de blir både illamående, rädda och avskräckta av att titta på det.

”Nämn en sak på det här fotot”, skrev en Twitter-användare och delade bilden. 

Bilden har gillats över 80 000 gånger. Många kommenterar att de blir illamående och är rädda för att titta på det. 

”Är det så det känns att bli påkörd?” frågar en.

”Måste få min migränmedicin”, skriver en annan.

”Den som gjorde det här kommer i fängelse”, skriver en tredje.

En kvinna skriver ”Detta är en mardröm”, efter att ha försökt tolka bilden i en halvtimme.

Bilden leder till osäkerhet

Frank McAndrew är professor i psykologi. Han arbetar på Knox College i Galesburg, Illinois och berättar för LiveScience att människor ofta är rädda när hjärnan inte kan identifiera vad ögonen ser.

– Att försöka tolka en sådan här tvetydig bild leder till osäkerhet, och det kan leda till en känsla av att bli utsatt, säger han och tillägger att även om bilden i sig är naturligt ofarlig så går inte hjärnan helt med på detta.

Ett oavslutat pussel

Psykologen Steven Schlozman vid Harvard University håller med sin kollega.

”Oavsett hur hårt din hjärna försöker förstå bilden, lyckas den inte komma på något bekant. Detta ökar känslan av obehag”, säger han.

”Jag ser säkert en schimpans på bilden, men då är det något annat. Och så något annat. Jag kan inte slutföra pusslet. Jag förstår en del av det, men inte tillräckligt för att veta vad jag ser”, fortsätter han.

Kan vara gjord av artificiell intelligens

Vissa Twitteranvändare undrar om bilden är gjord för att illustrera hur det känns att få en stroke, att man plötsligt inte känner igen saker. Andra tror att bilden är gjord av artificiell intelligens.

Elektroingenjören Janelle Shane är nästan säker på att bilden skapades av artificiell intelligens

”Jag är 95 procent säker på att bilden skapades av ett neuralt nätverk som heter BigGAN, vilket är en algoritm som Google har lärt sig för att skapa detaljerade bilder från grunden”, säger hon.

I nuläget vet ingen säkert vem som har gjort bilden, varför eller vad bilden är av. Vad tror du är på bilden? Och blir du trött av att titta på det?

Sponsrat innehåll

Andra läste även