Alldeles för många av oss häller ut mjölken så fort ”bäst före”-datumet har passerat. Det blir ofta onödigt matsvinn. Om mjölken förvaras rätt håller den i de flesta fall långt efter datumet.
I Sverige är det mesta av mjölken pastöriserad, vilket innebär att den värms till 72 °C i 15 sekunder. Detta är en skonsam behandling som görs för att döda oönskade mikroorganismer som antingen kan orsaka sjukdom eller förstöra mjölken.
Mjölken får därmed en stabil och bra kvalitet, och samtidigt en längre hållbarhet. Varken smaken eller näringsinnehållet i mjölk påverkas nämnvärt av lågpastörisering.
Har du märkt att vissa mjölksorter kan stå i rumstemperatur i butiken, eller att de har en extra lång datumstämpel tryckt på förpackningen? Det här är mjölk som har pastöriserats vid högre temperaturer än så här igen, och är vad vi kallar ultrapastöriserad.

Denna mjölk har en hållbarhet på upp till 6 månader efter att den buteljerats i en kartong och innan den öppnas. Exempel på detta är några varianter av smaksatt mjölk och laktosfri mjölk.
Skillnad mellan ”Sista konsumtionsdatum” och ”Bäst före”
”Sista användningsdatum” är satt för lättfördärvliga livsmedel som färskt kött och fisk, som kan bli farliga för hälsan efter att datumet går ut.
Ett ”bäst före”-datum handlar däremot om hur länge tillverkaren kan garantera kvaliteten på en produkt, förutsatt att den hanteras på rätt sätt.

Mjölk och mejeriprodukter har nästan uteslutande märkningen ”bäst före”. Datummärkningen på mejeriprodukter betyder lite på om dina sinnen säger att produkten fortfarande är bra.
Det är upp till konsumenten att bedöma om mjölken kan användas både före och efter datumet genom att lukta, smaka och titta på den. Blir vi bättre på detta kan vi både spara pengar och undvika onödigt matsvinn.
Lägg inte mjölken i kylskåpsdörren
För att mjölken inte ska försämras måste den hanteras och förvaras korrekt. Mjölk bör förvaras svalt, helst mellan 0 och 4 °C, och den bör inte lämnas i solljus. Så om du äter frukost på terrassen i sommar bör du undvika att låta mjölkkartongen stå på frukostbordet länge.
När du köper mjölk i butik är det bra att köpa mjölk på slutet och mjölken ska läggas i kylen så fort du kommer hem.

Många tycker att kylskåpsdörren är en bra plats för mjölken, men det stämmer inte eftersom mjölken snabbt kan utsättas för varierande temperaturer om luckan öppnas ofta. Det är bäst att ställa mjölken i någon av hyllorna längre ner i kylen, där det är som kallast.
Mjölk kan frysas
Det finns ingen anledning att hälla ut mjölk, så länge det luktar, smakar och ser trevligt ut. Om du är skeptisk till att dricka mjölken efter detta datum, även om dina sinnen säger att det är bra, kan du använda det i till exempel gröt, bakverk, våfflor, pannkakor eller pannkakor.
Du kan också frysa in den.

Upptinad mjölk kommer att ändra utseende, men den kan fortfarande användas för bakning och annan matlagning.
Fakta om mjölk och hållbarhet
- Det mesta av mjölken i Sverige är pastöriserad, vilket innebär att den värms till 72 °C i 15 sekunder.
- Mjölkens ”bäst före”-datum är satt till 13 dagar efter att mjölken buteljerats i kartonger på mejeriet.
- Mjölk som har pastöriserats vid högre temperaturer (ultrapastörisering/UHT) har en hållbarhet på upp till 6 månader efter att den buteljerats i kartong och innan den öppnas.
- Mjölken ska förvaras vid 0-4 °C i en av hyllorna längre ner i kylen, där det är som kallast. Undvik att förvara mjölk i kylskåpsdörren.
- Undvik att sätta mjölk i solljus.
- Täck maten med en stark lukt väl så att mjölken inte ändrar smak.
- Mjölk kan också frysas. Använd den sedan i bakning eller liknande inom 6 månader.
