Det här är skillnaden mellan julmust och påskmust

Har du funderat över vad skillnaden är mellan påsk-och julmust egentligen är? Nu behöver du inte fundera mer.

En jul utan julmust eller en påsk utan påskmust går ju inte. Men vad är egentligen skillnaden mellan de två dryckerna förutom etiketterna?

Kollar man på ingredienserna så är det ingenting.

AB Roberts är tillverkaren av mustextraktet som sedan säljs vidare till andra bryggerier. Mustextrakten består av ett 30-tal ingredienser, men receptet är det bara tre personer som vet om och för oss andra är det hemligt.

Webbsajten Addicted to Julmust har gjort en jämförelse över ingrediensförteckningar av 12 olika sorters fabrikat av jul- och påskmust. Webbsajten kom fram till att samtliga fabrikat har identiska innehåll i sina jul-och påskmustar.

För att vara på den säkra sidan kontaktade Aftonbladets sajt Lajkat bryggerikoncernen Carlsberg, som producerar Apotekarnes jul-och påskmust.

– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sedan handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda, säger Henric Byström på Carlsberg till Lajkat.se.

Samma sak

Alltså är julmust och påskmust samma sak, men vi upplever smakerna olika på grund av sinnesintryck som sällskap och miljö. Vi lurar oss själva att tro att de två mustarna smakar olika beroende på om det är jul eller påsk.

Sponsrat innehåll

Andra läste även