Det här avslöjar färgen på ditt öronvax om din hälsa

Annons

Mycket få känner till det, men färgen på ditt öronvax säger mycket om din hälsa!

Visste du att färgen på ditt öronvax kan avslöja en hel del saker om din hälsa? Den klibbiga substansen som kommer ut ur öronen kan avslöja både det ena och det andra. Förmodligen har inte du funderat så mycket på färgen på ditt öronvax förut, men nu är det dags att börja göra det.

Innan vi går in på några detaljer så kom ihåg att du ALDRIG ska stoppa in främmande föremål i hörselgången. Örontopps är gjorda för att användas på den yttre delen av örat.

Nu när vi har klargjort detta så kan vi gå vidare och titta lite närmare på vad färger och former på öronvaxet kan avslöja om din hälsa.

Fuktigt, klibbigt och gult öronvax

Den blöta, klibbiga och gula öronvaxet är en av de vanligaste typerna av öronvax. Den är väldigt bra på att smörja hörselgången och förhindra att den blir torr och börjar klia.

Vitt och torrt öronvax

Har du vitt och torrt öronvax så är det också vanligt. Om din kropp producerar kroppsodör så är det inte ovanligt att öronvaxet har denna färg. Men det kan även betyda att kroppen behöver få i sig vitaminer då den lider av vitaminbrist, främst koppar- eller järnbrist.

Annons

Brunt eller svart öronvax

Öronvax som funnits länge i örat brukar ha en mörkare färg, då öronvaxets funktion är till för att fånga upp smuts. Om du brunt eller svart öronvax så kan det även vara ett tecken på att du är stressad och att du behöver slappna av lite. Svart öronvax kan också bero på att du har en svampinfektion i örat.

Annons

Grått öronvax

Om ditt öronvax har en grå färg så är det inget farligt. Det är förmodligen bara ett tecken på att öronvaxet gjort sitt jobb och skyddat örat. Den gråa färgen betyder helt enkelt att det samlats smuts i örat.

Rött/blodigt öronvax

Märker du att ditt öronvax är rött eller blodigt så kan det vara en god idé att uppsöka läkare. Det är förmodligen en indikation på att trumhinnan eller hörselgången blivit skadad. Det kan även vara en varning för att du har fått en öroninfektion. Sök läkarvård för säkerhetsskull.

Illaluktande öronvax

Om ditt öronvax är illaluktande så kan det vara en indikation på att du har någon form av öroninfektion. Det kan även finnas någon blockering i örat.

Annons

Ifall du har avvikande färg på ditt öronvax någon enstaka gång så behöver du förmodligen inte oroa dig. Men märker du att ditt öronvax har ändrat färg till någon som du inte känner igen sedan tidigare, och att det inte ändras, så bör du söka läkarvård.

Sponsrat innehåll

Andra läste även