Erik Videgård, 64, är tillbaka i TV4 ”Kockarnas kamp”, denna gång i en all-star-säsong där alla deltagare tidigare tävlat. Videgård tävlade första gången 2017 men var då först ut att lämna programmet, en erfarenhet som satte sina spår.
”Det var väldigt annorlunda nu, för att man visste hur allting går till. Det var mer press första gången. Då tog det väl ett halvår att komma över att jag hade åkt ut,” säger han om sin tidigare medverkan.
Även om vissa deltagare övar flitigt inför programmet, har Erik inte lagt ned särskilt mycket tid på att öva de specifika tävlingsmomenten.
”Jag utvecklar ju nya rätter eller sätt att göra olika recept, jag är inte den som står i köket åtta timmar om dagen,” förklarar han, med betoning på att hans rutin kommer från att skapa nytt snarare än att arbeta med hastighet och precision som många andra tävlande.
Ett stort tv-program med mat innebär ofta mycket råvaror, vilket väcker frågor kring matsvinn. Men i ”Kockarnas kamp” arbetar produktionen för att minimera detta. Om ingredienser inte används under tävlingen eller middagarna i programmet, tillagas maten till teamet bakom kameran.
”Ibland lagar vi mat åt hela crewet, det är ju 40 personer bakom kameran. Det händer att all mat tar helt slut, och det är ju önskvärt, vi vill ha så lite svinn som möjligt,” förklarar Erik.
En tuff uppväxt och oväntad karriärväg
Idag är Erik Videgård en av Sveriges mest kända kockar, ofta med i TV4 ”Nyhetsmorgon”, och har blivit känd som den som tog sichuanköket till Sverige. Men vägen till att bli kock var inte självklar. Erik beskriver sin barndom som tung, där han blev mobbad i skolan och saknade stöd från sina föräldrar. Men när hans mamma separerade från Eriks styvfar och familjen flyttade in till stan, förändrades livet.
”Jag hamnade i en balettklass, för det var den enda klassen som det fanns plats i. Det var underbart. Jag fick massor med nya vänner,” berättar han.
På en fritidsgård på Östermalm träffade den unga Erik Mauro Scocco, och de började spela musik tillsammans. Han startade som saxofonist men insåg snabbt att hans talang låg bakom scenen.
”Jag var usel på saxofon, så jag började ta hand om ljudtekniken istället,” minns Erik. Detta ledde till en karriär som ljudtekniker på heltid, där han turnerade med band som Europe och Reeperbahn. Under slutet av 70-talet och mitten av 80-talet spenderade han flera hundra dagar om året på turné.
När hans första dotter föddes 1984 valde Erik att byta bana för att vara närmare familjen. Han tog en kortare kockutbildning och fick jobb på den välkända Stockholmskrogen Gyldene Freden, vilket visade sig vara en avgörande vändpunkt.
”Det var en jäkla tur att jag fick börja där. De var väldigt seriösa och jag fick lära mig enormt mycket.”
Sedan dess har Erik Videgård etablerat sig som en av Sveriges mest innovativa och respekterade kockar, och hans deltagande i ”Kockarnas kamp” all-star-säsongen visar att han fortfarande är en kraft att räkna med i köket.