Disney tar bort filmklassikerna – på grund av rasistiska stereotyper

Nu plockas en rad Disneyklassiker bort från deras streamingtjänst. Anledningen? Filmerna innehåller rasistiska stereotyper.

”Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu”, kan man bland annat läsa.

Flera av Disneys älskade filmer från förr har beskyllts för att ha rasistiska undertoner eller stereotyper. Detta ledde till att vissa filmer från och med förra året fick varningstexter.

Nu går Disney ett steg längre och tar bort ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats” från Disney+ för barn under sju år.

Filmerna, där vissa är gjorde så tidigt som på 40-talet, kommer fortfarande finnas tillgängliga om man är inloggad som vuxen.

Wikipedia

Innehåller nedsättande termer

Anledningen till beslutet är att filmerna analyserats och anses ha rasistiska stereotyper. Exempelvis i ”Peter Pan”, från 1953, kallas den amerikanska ursprungsbefolkningen för ”Rödskinn”.

I filmen ”Aristocats” från 1970 finns det en karaktär som beskrivits som en karikatyr av östasiatiska människor och ”Dumbo” från 1941 har anklagats för att förlöjliga afroamerikanska slavar, rapporterar Daily Mail.

I en scen från ”Dumbo” syns svarta arbetare utan ansikten som sjunger ”När vi får lön, då slänger vi bort alla våra pengar”.

Wikipedia

Använder varningstext

Även om filmerna plockats bort från kontot för ”barn under 7 år” på Disney+ så är de fortfarande tillgängliga för vuxna. Från och med oktober infördes en innehållsgranskning och numera finns det en varningstext som rullar innan filmen startar:

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu”.

”Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som återspeglar människans rika mångfald världen över”.

Disney har anlitat flera experter för att analysera sina filmer och bedöma om de ”representerar en global publik”. Vad tycker ni om beslutet att ta bort klassikerna för barn?

Sponsrat innehåll

Andra läste även