Doktor Mikael Sandström bryter de vanliga myterna om artros: ”fullständigt feltänkt”

Många människor lider av den väldigt smärtsamma sjukdomen artros, men väldigt få har för lite kunskap om diagnosen.

De som inte känner till symptomen missar vad man bör göra och inte göra för att lindra dessa besvär.

Doktor Mikael Sandström gästade Nyhetsmorgon på TV4 för att gå till botten med sjukdomens risker, samt vilka de bästa möjliga behandlingarna är vid artros.

Mikael Sandström har efter många år som överläkare stött på en hel del personer som lider av artrosbesvär. Utifrån detta har han lagt märke till att många av dessa personer delar samma uppfattning som enligt honom är helt fel, vilket får dessa personer att göra helt tvärtemot än vad de borde.

– Jag vill så ett litet slag för att förklara vad det är. Det är inte en förslitning, och varför jag tjatar om det är för att när man sätter det där i människors sinne så tänker de: ’Jag får inte slita på den, alltså jag ska inte träna’, säger Mikael i programmet.

Mikael menar att det är absolut inte så man ska tänka om man lider av artrossmärtor.

– Det är fullständigt feltänkt, säger han och uppmanar personer med artros att röra på sig istället för att ta det lugnt.

Handlar inte om förslitning

Han poängterar ytterligare igen att artros inte handlar om förslitning, utan om obalans mellan uppbyggnaden och nedbrytande av brosk.

– Man måste hålla sig igång, en led med artros skall användas. Det är ett av de få tillstånd där man till och med kan ta smärtstillande för att träna, säger Mikael Sandström i programmet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även