Du har gjort potatismos fel hela ditt liv – lär dig hemligheten till fluffigt, perfekt mos varje gång

Potatismos är bland de enklaste och godaste rätter man kan göra, men hur får man till det perfekta moset? Läs vidare för att lära dig hemligheten!

Vi svenskar älskar vår potatis. Kokt potatis, stekt potatis, bakad potatis, klyftpotatis, pommes frites, gratäng, raggmunk eller hasselbackspotatis, ja vi gillar verkligen potatis i alla dess former.

En favorit hos många är potatismoset och vi har alla vår egen variant på den klassiska rätten. Men finns det några knep för att få till det perfekta moset?

Enligt en grupp kockar som diskuterat potatismos på nätforumet Reddit så finns det några vanliga fel som många gör när de tillreder sitt älskade mos. I de flesta fall handlar det om fyra punkter där många slarvar.

Mashed Potatoes, Potato Stock, Potatoes, Cook, Food
Pixabay

För lite fett

Fett är grundläggande för att få till ett bra potatismos. Smör och grädde brukar många ha i, men på tok för lite. Det är bara att bomba på med fett, dieter kan man tänka på en annan dag.

”Vissa kockar tillsätter 50 procent fett till potatisen” skriver en kock.

För lite salt

Smaksättning är viktigt när det kommer till all matlagning. Salt kanske inte är det allra bästa för kroppen i för stora mängder, men här ligger alltså fokus på att få till ett så gott mos som det bara går.

”Potatis som är ordentligt saltad behöver inte lika mycket hjälp av såser och annat för att smaka bra – den klarar sig själv” skriver en kock.

För feg smaksättning

Precis som med saltet – var inte feg med smaker. Grönsaker går jättebra att slänga ned i moset för att addera ytterligare en dimension.

”Morötter och potatis går jättebra ihop, morötterna gör smaken lite sötare” skriver en kock.

För mycket stärkelse

Stärkelse kan göra potatismos kletigt och ge en konsistens som påminner om tapetklister. Därför bör man skära upp potatisen och spola av den vilket får mycket stärkelse att rinna av.

”Bort med stärkelsen. Skala, skär, skölj. Koka. Då blir moset fluffigt istället för kletigt” tipsar en kock.

Sponsrat innehåll

Andra läste även