Duschar du ofta? då måste du läsa det här

Nu avslöjar experten sanningen om våra duschvanor!

Hur ofta du duschar beror ofta på hur aktiv din livsstil är, men också på personliga preferenser.

Medan vissa människor tycker att det är helt okej att gå en dag utan att duscha, står andra inte ut med tanken på att börja dagen utan en.

– Det finns faktiskt inga egentliga vetenskapliga bevis för att man behöver bada eller duscha efter en viss tid – det är mest en fråga om personlig preferens, säger Angela Lamb till Today. Lamb är chef för Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practice.

Hon får medhåll av Mary Stevenson, som är biträdande professor i dermatologi vid NYU Langone Health. Hur ofta du ska duscha beror på ett antal faktorer, inklusive din hud, din ålder och din aktivitetsnivå.

– Generellt sett bör man duscha eller bada varannan till var tredje dag. Men om du tränar eller deltar i en aktivitet där du svettas mycket kan du behöva duscha oftare, säger Stevenson.

Det största problemet om man inte duschar tillräckligt är i första hand att det inte luktar speciellt gott. Men alla människor producerar inte lika mycket kroppslukt, så ur ett socialt perspektiv kan vissa människor komma undan utan att duscha längre än andra. Hur mycket vi känner att vi borde duscha har i grunden mycket med samhälle och kultur att göra.

Med undantag för en irriterande lukt efter att du varit utan dusch en längre tid, uppstår få andra problem till följd av att – inom rimliga gränser – duschar sällan. 

Men om du duschar väldigt ofta kan det faktiskt orsaka vissa problem. Först och främst kan du få torr hud. Men andra problem kan också uppstå:

– Man kan faktiskt göra sig mer mottaglig för infektion om man övertvättar huden, för den är skyddad med fina naturliga bakterier och sådant som skyddar den, och som man vill bevara, säger Lamb och tillägger att det inte är bra att duscha flera gånger om dagen. aning.

Sponsrat innehåll

Andra läste även