Efter alla frågor – Robinson-Hanna ger svar på tal gällande märket i ansiktet

Många är nyfikna på vilket märke som syns på kinden hos Robinson-Hanna. Nu delar hon med sig av sanningen till tidningen Hänt om vad som faktiskt hände.

Programledaren för säsongen är Anders Lundin, 65 år gammal, och han började programmet på sitt karakteristiska sätt som en komisk teaterapa. Han inledde med en rolig sketch där han spelade en roll som en person som köpte två öar av en lokalinvånare. Detta ledde till ”kravet” att det skulle bli en tävling mellan killar och tjejer.

Efter en tävling står det klart att det är tjejerna som blev tvungna att gå till öråd, vilket skapar ett sammanhang som inte är rolig för någon som sitter där.

Hanna Danemyr, 44 år gammal, en deltagare i tjejlaget, har hamnat i rampljuset redan från början. Trots att hon låg risigt till under den första tävlingen, fick hon fullt stöd från gruppen och istället blev det Zayera Khan, 49, som tvingades lämna tävlingen.

Många tittare har lagt märke till att Hanna har en fläck på kinden. När Hänt når henne förklarar hon att det är hudsjukdomen Diskoid Lupus Erythematosus (DLE) som hon lider av.

– Jag har haft den i 20 år kanske eller nåt. Eller den debuterade då och sen har jag haft det sen dess. Det skrivs ju om det nu på internet om den här fläcken och folk frågar om jag fått en brännskada eller inte, säger Hanna till Hänt och fortsätter:

– Men nej, det är ju då att man tog en biopsi och gjorde ett prov så det är ett ärr jag har på kinden efter den där biopsin. Så det är ju inte sjukdomen i sig, utan det blev ett fult ärr av biopsin.

Hanna delar med sig om sin hudsjukdom

Enligt information från Doktorn.com är DLE en icke smittsam hudsjukdom som oftast utvecklas på hudområden som utsätts för solljus. Sjukdomen tenderar att debutera hos vuxna, vanligtvis i åldrarna mellan 20 och 25 år, och är vanligare bland kvinnor.

När Hänt ställer frågan om hon kommer behöva göra någon mer biopsi så svarar Hanna att hon inte kommer behöva göra det så länge hon håller sig skyddad från solen.

– Nej och sjukdomen är inte längre aktiv. Utan så länge jag håller mig skyddad från solen och inte utsätter mig för något så håller den sig i schack. Så det som syns nu är bara ärren.

Med andra ord är fläcken kopplad till hennes hudsjukdom, och vanligtvis brukar Hanna dölja den med smink. Men nu känner hon att det är slut med det.

Hon berättar att historiskt sett har Hanna dolt den eftersom hon inte alltid haft den, så hon har alltid känt att den varit rätt ful. Men nu när hon bor på en ö där tillgången till smink är begränsad, inser Hanna att ’det här är ju hur jag ser ut, Sverige, ta det eller lämna det’.

– Det är ju en del av mig, tillägger hon.

Sponsrat innehåll

Andra läste även