Efter ett liv i fångenskap släpps schimpansen Vanilla fri – se när hon får se himlen för första gången

Det här är så fint!

När Vanilla, en 28-årig schimpans, reste blicken och såg den oändliga blå horisonten för första gången var hennes respons inget mindre än gripande.

Detta hjärtskärande ögonblick, dokumenterat i en video släppt av Save the Chimps, fångar Vanilla när hon kliver ut i den friska luften i sitt nya hem i en fristad i Florida.

Vanillas resa börjar på ett biomedicinskt forskningscenter i New York, där hon och hennes kamrater levde under förhållanden som beskrevs av Save the Chimps som ”upphöjda likt fågelburar”.

År 1995 räddades Vanilla och 29 andra schimpanser och flyttades till Wildlife Waystation i Kalifornien, en tillflyktsort som stängdes 2019, vilket ledde till ännu en omlokalisering för nästan 480 djur, inklusive 42 schimpanser.

Idag kallar Vanilla en 1,2 hektar stor öfristad sitt hem, där hon enligt Save the Chimps har ”fullständigt integrerat sig” med sin nya grupp.

Där tillbringar hon dagarna med att utforska sin ö, njuta av avkoppling och umgås med sin nya familj. Övergången från en instängd bur till en öppen plats där himlen sträcker sig långt bort markerar en betydelsefull milstolpe i Vanillas liv, vilket symboliserar frihet och en ny början.

Användningen av schimpanser i biomedicinsk forskning har varit en del av det amerikanska vetenskapslandskapet sedan 1930-talet.

Men år 2015 meddelade Food and Drug Administration (FDA) att de inte längre skulle stödja användningen av schimpanser för forskningsändamål.

Detta policybeslut har utan tvekan banat väg för många andra schimpanser, inklusive Vanilla, att få uppleva livet utanför laboratoriets väggar.

Se den fina videon ovanför.

Sponsrat innehåll

Andra läste även