Ett osmakligt skämt i Nyhetsmorgon skapar stor ilska

Den tidigare journalisten Jonas Jonasson, 62, har haft en framgångsrik karriär i mediebranschen under 20 år. Han var bland annat med och grundade contentbyrån OTW.

Men efter att ha gått in i väggen valde han att omstrukturera sitt liv, flytta till Schweiz och skriva en bok.

Resultatet blev den enorma succén ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann,” som senare även filmatiserades. Idag är Jonas Jonasson en av Sveriges mest framstående författare.

För några månader sedan spreds nyheten att Jonasson skulle ha dött, vilket chockade många. Problemet var att han inte alls var död. Det visade sig att den felaktiga nyheten snabbt hade spridits på nätet, och till och med hans eget bokförlag Polaris publicerade det på sociala medier.

Foto. TV4

– Det var en väldigt jobbig första timme, för jag fick inte tag i min fru och jag fick inte tag i min son. Det allra första som slog mig var att när jag dödförklarades var jag ett år yngre än vad jag är i själva verket och det är ju trevligt. Den andra väldigt snabba tanken som kom där kort efter var: ”Var är min fru och var är min son?”. Varför svarar han inte i telefon? Det var en otroligt jobbig timme, säger författaren i ”Nyhetsmorgon” lördag, då han pratade med Jenny Strömstedt.

På Instagram gjorde ”Nyhetsmorgon”-produktionen ett humoristiskt inlägg om sitt tidigare misstag där de felaktigt meddelade att Jonasson hade avlidit.

”För några månader sen råkade vi på TV4 (och många andra medier) publicera nyheten att Jonas Jonasson dött… ooops. Jonas är inte alls död utan tvärtom, han är levande i allra högsta grad och har precis skrivit en ny bok! Förlåt Jonas, vi är så glada att du lever!”, skriver ”Nyhetsmorgon” i sitt Instagram-inlägg.

Tittarnas reaktioner

Många läsare och tittare ansåg dock att deras ursäkter var alltför oseriösa. Det verkade som om de inte tog situationen på allvar.

”Hur kan man råka göra en sån sak?”, frågar sig en tittare.

”Fint att ni säger som de är men att skriva oooops är väl lite magstarkt”, kommenterar en annan.

”Ja, det var ju det där med att kolla källan,” skriver en tredje.

”Vadå ”råkade”? Man råkar inte säga att någon dött,” skriver en upprörd person.

”Så sjukt att ”råka” göra så. Dålig journalistik,” kommenterar någon annan.

Vilken tur att Jonas Jonasson lever i allra högsta grad. Stort av honom att komma på besök i ”Nyhetsmorgon” efter kanalens tidigare misstag.

Sponsrat innehåll

Andra läste även