Experten avslöjar: den här drycken förstör din sömn – och det är inte koffein

Dricker du det här innan du ska gå och lägga dig? Då är det dags att tänka om!

När det handlar om att uppnå en god natts sömn, finns det många råd som experter ger för att förbättra sömnkvaliteten. Vissa rekommenderar att äta en kiwi före sänggåendet eller att ha fönstret öppet för att underlätta insomnandet.

Å andra sidan finns det också saker som vi bör undvika att göra innan vi går och lägger oss för att främja bättre sömn.

Förutom att undvika koffein är det en mindre uppenbar sak som kan påverka sömnen som du kanske inte har tänkt på.

Efter att ha druckit en öl eller ett glas vin kan du känna dig supertrött, men det visar sig att alkohol också kan störa din nattsömn. Sömnexperter på Bed Kingdom har identifierat potentiella orsaker till sömnlöshet, och alkoholvanor och nikotinkonsumtion är en av dem.

”Även om alkohol ofta kan få dig att somna snabbare, kan konsumtionen nära läggdags orsaka fragmenterad sömn och leda till frekventa uppvaknanden under natten”, rapporterade Mirror.

”Studier har visat att att dricka alkohol upp till fyra timmar före sänggåendet kan negativt påverka sömnkontinuiteten och varaktigheten, vilket resulterar i längre perioder av vakenhet efter sömnstart (WASO), där du vaknar under natten och har svårt att somna om.”


”Om du har svårt att sova efter en drink, försök att ta din sista drink ungefär fyra timmar före sänggåendet för att säkerställa att din kropp har haft gott om tid att smälta och metabolisera alkoholen innan du försöker svimma i sömnen.”

Studier har också visat att intag av nikotin före sänggåendet var relaterat till sömnlöshet. Detta beror på att det påverkar kroppens förmåga att somna och sova.

”Koffein verkar genom att blockera effekten av adenosin, som är en signalsubstans som naturligt byggs upp i kroppen under dagen och skapar sömntryck,” säger experterna.

Sponsrat innehåll

Andra läste även