Vissa älskar choklad som har ställts i kylen, medan andra föredrar att den är mjuk och lätt smält. Nu berättar experterna att många förvarar sin choklad helt fel!
Det råder väldigt delade meningar om hur choklad smakar bäst. Kallt direkt från kylen säger du? Experterna håller inte med.
– Kylskåp är inget rekommenderat ställe att förvara ren choklad över tid, detta eftersom kylan kan leda till kondens och fukt som kan dra ut sockret ur chokladen och göra den torr och krispig, säger Svein-Magnus Sørensen, chokladexpert som håller kurser i chokladprovning .
Han förklarar att den optimala temperaturen för choklad är en stabil temperatur mellan 16 och 18 grader, och med låg luftfuktighet. Undantaget är om chokladen innehåller fyllningar baserade på frukt eller mejeriprodukter. Sedan behöver chokladen förvaras lite svalare så att chokladen sitter kvar.
Ju kallare det är – desto mindre smakar det
– Choklad är som med flera andra saker man äter eller dricker – ju kallare det är desto mindre smakar det i början.
Det är när chokladen smälter på tungan som vi släpper ut smaken i produkten. Generellt rekommenderar vi att förvara choklad i 15-18 grader, så att den behåller sin kvalitet så länge som möjligt.
Här finns inget slutgiltigt beslut, men för att få den mest optimala chokladsmaken är det viktigt att den smälter relativt snabbt på tungan, säger Orklas kommunikationsdirektör, Inger Marie F. Ingdahl, till KK.
Är du en av dem som föredrar chokladmjuk och rumstempererad? Berätta gärna i kommentarerna!