Experten: Då kan vi återgå till våra normala liv igen

Annons

Enligt Belgiens statsepidemiolog kommer vi kunna återgå till våra normala liv snabbare än vi först trott.

Det första vaccinet har äntligen kommit till Sverige och för första gången på länge finns det ett hopp om att kunna återgå till det normala i framtiden.

Ett land som precis som Sverige drabbats hårt av coronaviruset är Belgien, som har ett av världens högsta dödstal.

– Överlag tror jag inte att några större misstag har gjorts, åtminstone inte från vetenskapligt håll. Men regeringen borde ha reagerat snabbare i mitten av september, då smittspridningen började öka igen, sade den belgiska virusexperten Steven Van Gucht till TT.

Sveriges beslut modigt

Sveriges coronastrategi har kritiserats från många håll, men Van Gucht anser att den var modig till en början, då den skiljde sig från många andra länder som stängde ner sina samhällen.

Annons

– I Sverige fattade man ett modigt beslut under första vågen. Osäkerheten var stor för oss alla och i Belgien valde vi att följa grannländernas exempel och stängde ner. Men ingen visste om det var nödvändigt, om det skulle kosta mer än det smakade.

När kan samhället bli normalt?

Med vaccinet här ställer sig många samma fråga: när kan vi gå tillbaka till det normala?

Annons

Van Gucht menar att vi fortfarande har några tuffa månader framför oss:

– Till sommaren tror jag att trycket har lättat ordentligt. Om vi kan vaccinera åtminstone 70 procent så kan vi kanske se en full normalisering av samhället till hösten, eller slutet av året, avslutade han till TT.

Annons
Sponsrat innehåll

Andra läste även