Experten: dessa 8 saker ska du ALDRIG ställa in i kylskåpet

Många har gjort fel hela livet – vet du vilka saker som absolut inte ska förvaras i kylskåp?

Det finns ett stort antal svenskar som följer samma vanor som de har byggt upp över tid. Men ändå finns det flera matvaror i många kylskåp som inte alls borde finnas där. 

Jag kan erkänna att jag själv gjort mig skyldig till ett antal av dessa saker!

Nedan listar vi all saker som du bör låta stå utanför kylskåpet i fortsättningen.

Bananer 

Många förvarar sina bananer i kylen för att de ska hålla längre, men även om kall luft fördröjer mognadsprocessen, kommer mörkret och kylan i kylen bara att påskynda ruttnandet. Samtidigt behåller den gula frukten – som botaniskt sett egentligen är ett bär – sin näring bäst utanför kylen. 

Tomater 

Du kan enkelt lägga tomater i kylen om du inte bryr dig om hur de smakar. Om du däremot älskar den goda och söta smaken av tomater, så ska de förvaras i rumstemperatur. Kylskåpet förstör smaken på tomater samtidigt som kylan förhindrar den naturliga mognadsprocessen. 

Ägg 

Det har diskuterats i många år om ägg ska förvaras i kylen, och svaret är tvetydigt. I princip behöver du inte kyla färska ägg, precis som en tidigare studie har funnit att ägg förlorar en del av sin smak genom att förvaras i kylen. Omvänt måste du kyla dina ägg om de har hämtats hem från snabbköpets kyldisk. 

Det beror på att ägg inte tjänar på att kylas för att kylas om. Men har du kycklingar själv, eller om du hämtar dina ägg från bondens stall vid vägkanten, så finns det återigen anledning att lämna dem i kylen. 

Basilika

Till skillnad från andra örter får den doftande basilikan aldrig kylas. De låga temperaturerna gör att plantan vissnar istället för att hålla den fräsch. Dessutom absorberar basilika lätt lukten av andra livsmedel runt den. Därför måste den förvaras torrt och för sig själv – precis som du skulle förvara en växt.

Lök 

Lägger du en lök i kylen hjälper inte kylan att den håller längre – snarare tvärtom. Ett besök i kylen gör istället din lök möglig och mjuk. Du får inte heller förvara din lök i en stängd påse eller behållare utan lufthål. De måste kunna andas, och därför är kylen inte aktuell.

Avokado

Avokado är redan en frukt som är lika svår som läcker. Antingen är den för mogen eller så är den för mjuk, och om du lägger din avokado i kylen så hjälper du verkligen inte den envisa frukten på väg. Kylan kommer att bromsa mognadsprocessen ytterligare, så om du inte måste använda dina avokado under en längre tid, förvara dem i rumstemperatur.

Gurka

Det kommer säkert som en överraskning för många, men den välkända gurkan har alltid varit glad i rumstemperatur. I snabbköpet kyls gurkor aldrig, och det finns därför ingen anledning för dem att ta plats i ditt kylskåp. I själva verket kommer kalla temperaturer att påskynda din gurkas ruttnande process, så hitta istället en torr och inte så kall plats för dina gurkor.

Vitlök

Tro det eller ej, men vitlök börjar faktiskt gro om du kyler den. Dessutom blir vitlök – precis som vanlig lök – mjuk och möglig av att stå i kylen. Och tyvärr går det inte att titta på vitlök om den blivit dålig inuti, så håll den utanför kylen istället.

Ketchup

Förutom massor av smak är din ketchup packad med konserveringsmedel för att förhindra att din pastas bästa vän ruttnar för snabbt. Av samma anledning behöver du inte kyla din ketchup, eftersom mängden vinäger och konserveringsmedel ska räcka för att den ska klara sig i lådan eller i skåpet – även efter öppning. 

Sponsrat innehåll

Andra läste även