Experten: det här händer med din kropp om du dricker öl varje dag

En kall öl på kvällen kan vara ett skönt sätt att runda av dagen. Men är det verkligen en bra idé att göra det?

Öl förknippas vanligtvis inte med ”stark sprit”, men alkohol är alkohol, oavsett i vilken koncentration den förekommer.

Det spelar ingen roll om vi dricker vodka eller öl med låg alkoholprocent, säger experten Dr Andrzej Konieczny i en intervju med Medonet.

I åratal har forskare diskuterat om en liten dos alkohol dagligen gynnar eller skadar hälsan. Det råder dock ingen tvekan om att överkonsumtion av öl har sina konsekvenser.

De flesta tänker nog på kaloriinnehållet i öl och den så kallade ’ölmagen’, men det får flera konsekvenser.

Överdriven konsumtion av öl och annan alkohol kan öka risken för typ 2-diabetes. En av anledningarna är den redan nämnda stora mängden kalorier i öl. Detta innebär en större sannolikhet för övervikt eller fetma, vilket i sin tur ökar risken för typ 2-diabetes.

”Eftersom öl innehåller maltos, som bildas under jäsningsprocessen, d.v.s. socker, har det ett mycket högt glykemiskt index, vars värde är hela 110”, säger Dr Konieczny och tillägger:

”Varje klunk öl gör därför att en stor mängd maltos snabbt kommer in i blodomloppet och absorberas väl. Med tiden kan detta resultera i en ökning av kroppens glukosnivå och leda till en farlig sjukdom som diabetes. Därför kämpar människor med fetma och som redan lider av diabetes, undvik definitivt öl.”

Alkohol bidrar också till diabetes på annat sätt. Regelbunden, intensiv konsumtion av öl kan minska kroppens känslighet för insulin. Resultatet av detta är en ökning av blodsockernivån. Och när blodsockernivåerna är konstant höga ökar risken att utveckla diabetes.

Det är allmänt känt att alkohol (inklusive öl) skadar levern. Därför finns det ytterligare en anledning att inte dricka för mycket öl.

”Fettlever kan så småningom utvecklas till skrumplever, det vill säga fibros i levern. Sjukdomen är irreversibel och konsekvensen är organsvikt. Och om en transplantation inte genomförs kan skrumplever leda till att patienten dör”, säger Andrzej Konieczny.

Konsekvenser av frekvent och långvarig alkoholkonsumtion (inklusive öl) påverkar också bukspottkörteln. Konsekvensen kan bl.a akut pankreatit och slutligen kronisk pankreatit, som gradvis leder till irreversibla skador).

”Överdrivet drickande orsakar smärta i bukspottkörteln. Detta beror på att bukspottkörtelns så kallade sekretoriska funktioner försämras avsevärt, varvid organet producerar färre matsmältningsenzymer. Detta visar sig i sämre matsmältning. Bukspottkörtelns endokrina funktioner förändras också, bl.a. produktion av insulin. Härifrån en annan väg som leder till diabetes”, säger läkaren.

”Till och med en flaska eller burk öl varje dag visar sig vara farligt”, säger Dr Andrzej Konieczny.

Han förklarar också att ”bara en öl kan ge fel intryck av att man dricker lite eller inte alls”. Därför bör du överväga att lägga det dagliga intaget av öl på hyllan helt.

Sponsrat innehåll

Andra läste även