Experten varnar: farliga misstaget svenskar gör med sin grillade mat

Sommaren har kommit och för många av oss betyder det att det är dags att ta fram grillen och laga mat utomhus.

Men var försiktig – det finns en allvarlig risk som många kanske inte känner till.

Grillning hör sommaren till och runt om i Sverige fylls villakvarteren av frestande grilldofter. Men grillning är inte helt utan risker, särskilt om du inte gör det på rätt sätt.

Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, besökte nyligen Nyhetsmorgon och informerade tittarna om de dolda farorna med att grilla, och varnade för de allvarliga misstag många gör.

Foto: Canva

Se till att grillgallret är ordentligt rengjort

En av de mest anmärkningsvärda varningarna Danielsson Tham kom med är att det kan vara mycket farligt att grilla på smutsiga och brända grillgaller.

– ”De brända områdena innehåller potentiellt cancerframkallande ämnen som frigörs när du grillar och överförs till maten. Så rengör gallret noggrant innan du grillar,” sa hon i programmet.

Man bör även undvika att äta alltför brända delar av maten eftersom dessa kan innehålla skadliga ämnen som inte är bra för hälsan.

Välj rätt grillmaterial

Enligt Danielsson Tham bör man helst använda vanligt grillkol och absolut inte grillvirke som är tryckimpregnerat eller tallkottar. Många använder tallkottar för att få igång glöden, men detta är mycket farligt.

– ”Det absolut värsta man kan göra är att grilla med tallkottar. Det bildar cancerframkallande ämnet bens(a)pyren i röken som sedan hamnar på köttet,” förklarade hon.

Foto: Canva

Förhindra korskontaminering

Ett annat vanligt misstag är att lägga det färdiggrillade köttet tillbaka på samma fat som det råa köttet låg på. Detta kan leda till spridning av bakterier och orsaka magsjuka.

Genom att följa dessa råd kan vi alla njuta av säkrare grillning och ha en härlig sommar utan onödiga hälsorisker.

Låt oss grilla säkert denna sommar!

Sponsrat innehåll

Andra läste även