Experternas varning: ät inte denna fisk – det kan vara farligt för hälsan

Annons

Vi har alltid fått höra att fisk är nyttigt och bra för kroppen, men gäller det alla fiskar? Nu varnar experterna för en speciell typ av fisk som vi kanske borde undvika.

Fisk är väldigt gott om man tillagar det på rätt sätt. Det är extra gott med kokt potatis till och en god sås som lämpar sig bra till fisk. Att även ha ett glas med god dryck till gör inte det hela sämre. Det finns flera olika sorter fisk att köpa och äta. Alla är goda på sitt sätt men min favorit är lax, tyvärr är det inte direkt den billigaste fisken att köpa.Annons

Det finns däremot en fisksort som man helst ska undvika. Det är matfisken pangasius som lanserats som ett alternativ till den utrotningshotade torsken.

Pangasius-fisk odlas och det har visat sig att den kräver stora mängder med antibiotika som döljs före export. Detta är någonting som en granskning visar som Sveriges Radios program Matens pris har gjort.

Otroligt höga antibiotika innehållet

Svenska Dagbladet har skrivit om detta tidigare och varnat människor om den otroligt höga antibiotika innehållet.

Denna fisk kallas även vietnamesisk hajmal. Den har varit otroligt populär i svenska matbutiker, storkök och på restauranger. Produktionen har huvudsakligen hållits i Vietnam.

Där odlas fisken i trånga dammar som i sin tur orsakar stora miljöutsläpp. För att klara av den prispress som råder i Europa så odlas fisken i stora, trånga odlingar, allt för att klara lönsamheten.

Konsekvensen av detta är att fiskarna drabbas av en mängd olika sjukdomar som sedan botas med alltmer antibiotika.

Visst är det en billig fisk att köpa men undvik den helst. Att få i sig höga mängder med antibiotika är inte bra för hälsan. Det är värt att lägga några kronor extra för att få bra fisk serverat på bordet.

Som i många andra avseenden så får man oftast vad man betalar för, och i det här fallet känns det onödigt att utsätta sig för den här risken.

Sponsrat innehåll

Andra läste även