Familjen Larsson brukar vara ute och plocka skräp längs stränderna runt Laholm. Denna gång så sprang 6-åringen Tova på ett ovanligt fynd som utdelade 10 000 kronor.

Det blev minsann en skräckblandad förtjusning när familjen Larsson var ute och plockade skräp. Under skräpjakten på stranden så gjorde Tova som är 6 år ett underligt fynd. Hon hittade någonting som vid en första anblick såg ut som en handgranat.

Det var när systrarna Tova, 6 år, och Tilda, 3 år, var ute med sin familj på skräpjakt som de gjorde det makalösa fyndet. Familjen brukar ofta vara ute på skräpjakt men den här dagen kommer de förmodligen minnas lite extra.

Familjen var vid det här tillfället uppe på Mellbystrands sanddyner efter att stormen härjat vilt dagen innan.

– Det ligger alltid mycket skräp på stranden efter en dag när vågorna har varit höga, berättar Sebastian Nilsson, pappa till de två skräpjägarna, till hd.se som uppmärksammat händelsen.

Tova hittade det makalösa fyndet under skräpjakten på Mellbystrand. Foto: Anna Larsson

Strax nedanför en sanddyn ser Tova något som inte hör hemma där. När hennes föräldrar sedan ser föremålet som Tova plockat upp hajar dom till – det ser nämligen ut som en handgranat.

Tillsammans så vred och vände familjen på föremålet och diskuterade huruvida de skulle sortera det som plast eller inte.

Foto: Anna Larsson

Efter att ha vridit och vänt på föremålet så såg pappa Sebastian att det stod någonting på det. Han kunde utläsa texten ”Reward” samt att det fanns kontaktuppgifter på föremålet.

– Det var då vi såg att det stod kontaktuppgifter och ”reward” på föremålet, säger pappa Sebastian.

Efter lite research hemma vid datorn så kom de fram till att den handgranatliknande prylen var någonting helt annat. Prylen som familjen hittade var en fisksändare från ett forskningsprojekt som undersöker hur blåfenade tonfiskar rör sig geografiskt.

Foto: Privat

– Tydligen har märket suttit på en över två meter lång tonfisk som hade simmat in i Laholmsbukten. Vi trodde inte ens att det fanns så stora fiskar längs vår kust, säger han.

Sändaren ska egentligen skicka ut en signal när den lossnar från fisken, men det hade den här inte gjort. Trots att den trillat av så var den full med information om hur tonfisken rört sig i vattnet och hur den återvände till den svenska västkusten.

Andreas Sundelöf som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet jobbar med projektet som sändaren tillhör. Han säger att förhoppningarna inte alls var höga när dom fick tillbaka sändaren.

– Batteriet hade laddat ur och vi visste inte om vi skulle få tillbaka någon data. Det tog tid att få svar, men när svaren kom så var det ett komplett dataset med en fisk som hade haft på sig märket i ett helt år, precis som det var tänkt. Så det var fantastiskt nyheter, säger han.

Foto: SLU

Forskarna kunde tack vare sändaren se hur den fästs på den 252 cm långa blåfenade tonfisken i Skagerrak augusti 2019. Därefter begav den sig ut i Atlanten där den tillbringade vintermånaderna.

Under våren så simmade den vidare mot Kanarieöarna och den afrikanska västkusten i jakt på föda. Därefter spenderade den tid i Biscayabukten och Medelhavet innan det var dags att återvända, precis som en sommargäst, till Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt där sändaren slutligen lossnade från fisken.

Familjen fick ett mail från forskarna

Efter att familjen skickat sändaren till forskarna så fick de ett oväntat mail. Forskarna ville ha familjens kontouppgifter och berättade sedan att dom skulle få en belöning för dom hittat fisksändaren.

– De skrev till oss att vi skulle få en insättning på 1000 euro. Vi trodde att de hade skrivit fel summa och egentligen medan 100 euro. Men vi fick mycket riktigt 1000 euro. Då sa Tova att det får bli en sommarsemester med hotellnätter, berättar Sebastian.

Vilken fantastisk berättelse! Denna familjen förtjänar verkligen en tumme upp för sin insats för miljön.