Farmen-profilens mardröm – flera månader efter inspelningarna: ”Sprutade blod”

Snart är det premiär för TV4:s nya realityprogram The Challenge, där kända profiler ställs mot varandra i en kamp om en miljon kronor. Programmet kombinerar tävling och reality, och utmaningarna är minst sagt extrema.

En av deltagarna är Jens Rönnqvist, som vi tidigare sett i Farmen 2020. När Hänt pratar med honom beskriver han hur inspelningarna var mycket tuffare och farligare än förväntat.

Jens hade förberett sig genom att titta på den amerikanska versionen av programmet, men inget kunde förbereda honom på de faktiska förhållandena. Han berättar:

”Jag började kolla lite grann på den amerikanska versionen, så jag hade ett litet hum om hur det såg ut. Men det var mycket hårdare än vad jag trodde. Det var även mycket farligare än vad vi trodde, skaderisken var enorm. Det är väldigt många som gör illa sig, både högt och lågt. Inte bara att det sprutade blod, det var knä som slutade funka, ja, ben som tar stryk. Det är farligt. Det är i allra högsta grad på riktigt.”

Foto: Privat

Jens förklarar att deltagarna ofta skadade sig:

”Ja, dagligen. Man kravlar i grus och sand och vi klättrade i plattformar där vi hängde högt över havsytan. Enda vägen ut är att du åker ner i havet.”

”Kände oss verkligen som försökskaniner”

Deltagarna upplevde att de var oförberedda på den hårda verkligheten i The Challenge. Jens berättar:

”Vi pratade ju allihopa om detta, på skoj kallade vi det Squid Game. Det kändes som vi var försökskaniner på något som aldrig prövats förut. Det är ju Sverige-premiär. Vi kände oss verkligen som försökskaniner. Ju mer folk skadade sig så var det många som tänkte strejka. Folk var rädda för liv och hälsa.”

Han fortsätter med att berätta om den tuffa miljön under inspelningarna, där vissa deltagare fick avbryta för att spy mellan tagningarna.

”Deltagare måste avbryta och springa iväg och spy.”

Foto: Privat

Fick sjukskriva sig i tre månader

När Jens återvände till Umeå var han tvungen att sjukskriva sig och söka vård. Upplevelsen hade varit för extrem:

”Jag hade ju tänkt att börja jobba och köra igång som vanligt. Men jag kände snabbt att något var fel. Jag hade svårt att hålla ihop tankar och fokusera, jag hade svårt träffa människor, jag var socialt mättad.”

Att ständigt vara filmad och styrd av produktionen tog hårt på honom:

”En produktion bestämmer när du ska äta och tävla, så det blir lite som sitta inne. Så jag hade lite otryggs-känsla att jag var övervakad. Jag hade svårt att sova och slappna av.”

Jens beskriver hur trycket från inspelningarna påverkade honom även i privatlivet. Han behövde känna att han kunde ”fly” om de hemska tankarna kom över honom:

”Om jag for någonstans med sambon, skulle på en middag eller så, var jag tvungen att ta en egen bil för att känna att jag hade möjligheten att fara där ifrån. Även om jag inte gjorde det var jag tvungen att göra så för att det skulle kännas lugnt. Det var någon form av stress-utmattning typ.”

Han var sjukskriven i tre månader innan han sakta kunde börja arbeta igen:

”I tre månader. Sen började jag sakta men säkert jobba då.”

The Challenge är definitivt ett program som kommer sätta sina deltagare på prov, både fysiskt och psykiskt. Huruvida det kommer vara värt det återstår att se när programmet har premiär i höst.

Sponsrat innehåll

Andra läste även