Färre lärare svårt sjuka i covid-19 än väntat – experten: ”halverad risk”

Är du lärare i grundskolan? Då löper du betydligt lägre risk att drabbas allvarligt av covid-19, enligt en ny studie.

Studien, som bland annat uppmärksammats av P4 Örebro, har jämfört risken för svår covid-19 bland lärare i grundskola och förskola med risken för andra vuxna i samhället. Man har jämfört personer med samma kön och ålder och resultatet talar sitt tydliga språk.

Förskolelärare löper ungefär samma risk som övriga befolkningen att drabbas av svår covid-19, medan grundskolelärare löper en betydligt lägre risk.

– De löper en halverad risk. Jag var överraskad över hur låg risken var, säger Jonas Ludvigsson, överläkare vid barnkliniken på Örebros universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet, till P4 Örebro.

Bra att umgås med barn

Barn blir sällan lika sjuka som vuxna och har även mer sällan symptom än vuxna. Barn är också, enligt Ludvigsson – som hänvisar till en studie som publicerades före jul – hälften så smittsamma i covid-19 som vuxna. Där kan en del av förklaringen finnas.

– Jag utgår från att om man är lärare och tillbringar en stor del av sin dag med barn som är mindre smittsamma, än om man tillbringar sin dag med vuxna som är mer smittsamma, så är det bättre att vara på en plats med många barn, säger Ludvigsson.

Just frågan om huruvida skolorna i vårt land ska vara öppna är en infekterad debatt, vilket Jonas Ludvigsson har fått erfara.

– Det har varit en väldigt hemsk vecka. Tusentals människor har skrivit ganska hårda ord om en på nätet. Jag har även blivit utsatt för saker som jag tyvärr tvingats polisanmäla, som ett resultat av människors oro, tror jag, säger han till P4 Örebro.

Sponsrat innehåll

Andra läste även