Fler personer får biverkningar efter vaccindos två – här är anledningen

Cirka fyra procent av personerna som tagit i Pfizers vaccinationsprogram har uppgett att de fått biverkningar efter sin första vaccindos. Men efter att man tagit dos två är siffrorna uppe i cirka 17 procent. Men vad beror det egentligen på?

I dagsläget används två olika vaccin mot covid-19 i EU. Det ena är framtaget av Pfizer/Biontech och det andra av Moderna.

Enligt Charlotta Bergqvist som arbetar på Läkemedelsverket, är vaccinen väldigt lika varandra. Båda två visar ett 95 procentigt skydd och injiceras genom en intramuskulär injektion och som kräver två vaccineringstillfällen.

Båda vacciners listor över biverkningar är också lika varandra. På listan över vanliga, men helt ofarliga symptom, finns trötthet, huvudvärk och smärta vid injektionsplatsen.

Folkhälsomyndighetens siffror visar att totalt 216 269 svenska medborgare har fått sin första vaccinationsdos mot corona den 28 januari, vilket motsvarar 2,65 procent av befolkningen som är över 18 år.

Av dessa personer har 14 248 personer även hunnit fått den andra och sista dosen av vaccinet. Enligt uppgifter från USA, Israel och Pfizer/Biontech själva, är det vanligare att drabbas av biverkningar efter man tagit vaccindos två.

Ungefär fyra procent av dessa personer som är med i Pfizers vaccinationsprogram har uppgett att man drabbades av biverkningar efter dos nummer ett. Efter dos nummer två steg den siffran till mellan 16 och 17 procent.

Att man reagerar starkare på den andra vaccindosen beror på att kroppens motståndskraft har aktiverats, menar Hanna Nohynek, vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och sjukvård.

Kroppen känner igen ämnet och tack vare det kan den reagera snabbare när den kommer i kontakt med ämnet igen. Att reaktionen är kraftigare efter dos nummer två är inget som behöver vara negativt.

– Symptomen tyder i allmänhet på en bra respons gentemot vaccinet, säger Nohynek till Svenska Yle.

Sponsrat innehåll

Andra läste även