Föräldrarna rasar mot årets julkalender – avslöjar att tomten inte finns

Första avsnittet av årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” började sända igår. Men redan nu har programmet orsakat stor ilska hos många föräldrar. De menar att julkalendern riskerar att förstöra julen för barnen.

– De allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, säger Johanna Gårdare på SVT.

Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir orolig över om frågor kommer ställas kring detta. Kommer dom ifrågasätta jultomten på jul, kolla lite extra om det är en mask”, skriver en person på SVT:s Facebooksida efter premiäravsnittet av årets julkalender.

Under julafton är det många föräldrar som klär ut sig till tomten när det är dags att dela ut julklapparna. Ögonblicket när tomten kommer in är för de flesta barn den stora höjdpunkten under julhelgen. Men nu oroar sig föräldrar för att årets tomtebesök kan ha förstörts på grund av SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstan”.

Foto: SVT

Per Andersson uttrycker oro i premiäravsnittet, eftersom många har slutat tro på tomten.

– Nästan alla föräldrar klär ut sig till mig på julafton och dåligt dessutom med någon kudde som mage. De där fåntrattarna urholkar mitt varumärke, men det finns inget som går upp mot den äkta varan, säger han.

Hans replik har fått många tittare att rasa på sociala medier.

Usch, här har man kämpat med att behålla magin så länge som möjligt och så blir det bara pannkaka… känns jätteledsamt”, skriver en annan upprörd förälder på SVT:s Facebooksida.

Foto: SVT

SVT har diskuterat om den repliken innan den togs med i programmet.

– Vi har resonerat som så att de allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, det är ju väldigt få barn som på riktigt tror på tomten. Det handlar ju mer om att man har en tyst överenskommelse i familjen där alla spelar med och det är också en del av traditionen och den tycker vi inte att vi förstör med den här repliken, säger Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdomsutbudet på SVT. 

Aftonbladet ställer frågan: Men finns det inte mindre barn som fortfarande tror på tomten? 

– Det kan möjligtvis vara så att det finns några väldigt små barn som fortfarande tror på tomten. Men det säljs ju tomteutklädnader i varenda mataffär, man kan nästan inte vistas ute i samhället om man ska lyckas behålla barnens tro på att det finns riktiga tomtar, svarar Johanna Gårdare enligt tidningen.

Tittarnas ilska efter den avslöjande repliken:

”Vet inte om barnen kommer få fortsätta se denna faktiskt. Synd då jag tror att den kan vara riktigt bra men riktigt dåligt av dom att nästa förstöra såhär :(”

”Konstigt att inte ens skådespelarna själva reagerat på det”

”Det var det enda jag reagerade negativt på. För skådespelarinsatsen och kändisigenkänningsfaktorn var dt inget problem med. Men att i första avsnittet säga att tomten inte finns och att det är vuxna som klär ut sig blev för mkt för oss. Dottern är än för ung för att reagera på det, men äldre barn kan nog har fått med sig detta. Det förstör lite av julens glädje kan jag tänka mig”

”Det lär bli många som får skägget avdraget i år för att barnen ska titta så det verkligen är den riktiga tomten som är hos dom. Kul när dom inser att skägget går att dra ut en meter… Usch”

Källa: SVT:s Facebooksida

Sponsrat innehåll

Andra läste även