Forskare: är du glömsk av dig? då är du smartare än genomsnittet – här är anledningen varför

Annons

Att glömma saker kan faktiskt göra dig smartare!

Ny forskning tyder på att glömska kan bero på en säkerhetsmekanism i hjärnan utformad för att säkerställa att vi inte överbelastas med information. Det är med andra ord en hälsosam del av hjärnans verksamhet.

Det kan komma som en lättnad om du alltid glömmer var du lämnade dina nycklar, men det kan också lära oss mer om hur hjärnan fungerar, något som forskare fortfarande försöker ta reda på.

Så varför försöker hjärnan få oss att glömma? Forskarna tror att det finns två skäl.

Annons

Att glömma hjälper oss att anpassa oss till nya situationer genom att släppa minnen vi inte behöver – så om ditt favoritkafé har flyttat till andra sidan stan kan du glömma den gamla platsen för nu finns det en ny plats. Här kan du läsa om den nya studien från forskarna.

För det andra glömmer vi att generalisera tidigare händelser för att hjälpa oss att fatta beslut om nya, ett koncept som är bekant med regulariserad artificiell intelligens.

Annons

Om du bara kommer ihåg kärnan i dina tidigare besök på kaféet istället för varje liten detalj, då är det mindre jobb för din hjärna att komma på hur du ska bete dig
nästa gång du går in.

Enligt två forskare från University of Toronto i Kanada är minnet inte tänkt att hjälpa till att överföra den mest exakta informationen, utan snarare den mest användbara informationen som kan hjälpa oss att fatta smarta beslut i framtiden! 

Hjärnan bestämmer inte bara vad som är viktigt att komma ihåg, den skapar faktiskt nya minnen och skriver över gamla.

När hjärnan blir för full av minnen är chansen större att de kommer i konflikt med varandra och kan störa effektivt beslutsfattande.

Minnet handlar om att göra dig till en intelligent person som kan fatta beslut utifrån omständigheterna, och en viktig aspekt av att hjälpa dig göra det är att kunna glömma något.

Så oroa dig inte om du glömmer lite, du kan faktiskt vara väldigt intelligent!

Dela så att alla dina vänner som också ofta glömmer saker kan läsa detta! 

Annons

Andra läste även