Forskare: därför kan chicken nuggets orsaka tidig död

Väldigt processad mat, som exempelvis chicken nuggets, ökar risken för hjärtsjukdomar och kan leda till en för tidig död. Det visar en ny studie.

Älskar du chicken nuggets? Då är du inte ensam, de friterade läckerbitarna är det perfekta snacket när man känner sig hungrig. Tyvärr är det kanske inte det bästa du kan stoppa i dig.

Det visar en ny studie där forskare upptäckt att ultra-processad mat, vilket innefattar chicken nuggets, öker risken för hjärtsjukdomar. I värsta fall kan det leda till en för tidig död, skriver Daily Mirror.

De frasiga chicken nuggets är dock inte ensamma bovar i dramat. Det gäller även mat som hamburgare och glass, som innehåller mycket fett, tillsatt socker och salt.

Unsplash

Ökade portioner ger ökad risk

Studien genomfördes av forskare i Frankrike och Brasilien och inkluderade över 100 000 personer.

Den visar att om du ökar intyget av denna mat med tio procent så ökar du chansen rejält för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att just ultra-processad mat är dåligt för vår hälsa har varit ämnet även för en rad andra studier.

Unsplash

”Motverka konsumtionen”

I en annan undersökning undersökte man också effekterna av så kallad ultra-processad mat. Där fick man reda på att fyra portioner av denna mat per dag ökar risken för tidig död rejält. I jämförelse med de som äter mindre än två portioner ultra-processad mat per dag.

– Att motverka konsumtionen av ultra-processad mat och främja minimalt bearbetade livsmedel bör ses som en del av en viktig hälsopolitik för den globala folkhälsan, säger forskare på Universitetet i Navarra, Spanien, till Daily Mirror.

Forskarna uppmanar oss istället att byta till medelhavskost, som visat sig skydda mot kroniska sjukdomar.

Äter ni mycket skräpmat? Dela gärna artikeln med någon som älskar chicken nuggets!

Sponsrat innehåll

Andra läste även